Followers

Monday, July 1, 2013

COMEL but DANGEROUS

Hye semua.. Lamanya aku tak menatap dan menambah post baru. Don't know why but lately tangan aku macam malas stuck je nak menaip. Patot le pon kan tak de yang nak folo.. He. Salah sendiri. Ngaku... Ngeh3.
 
 
 
Ok nak tanya sapa yang suka kucing?? Binatang yang comel tu (macam atas ni). Dan juga merupakan binatang kesukaan nabi. Ok, kalu tanya aku, memang aku suka. Tapi (ada tapi lak) aku suka kucing belaan. Bukan aku tak kesian kucing terbiar, kucing2ni pon cute + comel gak. Tapi tak terjaga, aku tak bole. Hu.. Sebab.. sebab.. sebabnye aku ni sensitif. Kulit aku jenis sensitif. Bayangkan la, kulit aku kalau kena gigit nyamuk pon da mengalahkan bengkak kena gigit serangga.. Bengkak bukan main besar. Haish.. Tapi aku redha, nak buat macam mana kulit aku macam tu. He..
 
Kucing adalah binatang yang comel.. Comel sangat + manja. Setuju tak?? Dulu aku ada jugak bela kucing. Kucing biasa. Tapi kucing aku melahirkan kucing yang gebu2. Maybe bapak kucing tu kucing gebu kot. Ada warna oren, coklat, hitam dan macam2 lagi. Aku sayang sangat. Tapi itu dulu. Masa kecik2 dulu.
 
Kucing2 nie comel tapi gigitan kucing nie bahaya. Cakar kucing pon bahaya. Nak dijadikan cerita, Penolong Pegawai Tadbir (PPT) kat opis aku, merangkap ibu dan jugak kakak aku kat opis telah dimasukkan ke Hospital Serdang kerana digigit dan dicakar kucing.. Perghhh, macam hal kecik jek kena gigit dan cakar, tapi sampai masuk hospital. Ngeri sekejap aku. Masa aku tengok luka gigitan dan cakar tu kecil jek. Tapi lama2 makin besar dan bengkak. Macam bawah ni.
 

Ada jugak aku tanya dah jumpa doktor ke? Doktor cuma bagi ubat dan dia akan ke klinik untuk cuci luka. Tapi tadi bila dengan dia da masuk wad sejak ari Sabtu (29.6.2013), rupanya terok lah kan. Dah 3 ari berlalu tapi masih dalam wad. Dan kawan aku ada maklumkan jangkitan gigitan dan cakar tu dah merebak ke lengan dia sampai bahu. Banyak bunjut2 tu naik kemerah-merahan. Arghhhhh... Very dangerous to heard.
 
Jadi aku sarankan pada sesiapa yang kena gigit or kena cakar, cepat2lah ke klinik or hospital untuk enjit vaksin. Bahaya. Dan boleh beri kesan kepada otak kita. Kalau tak beri kesan untuk jangka pendek, ia akan beri kesan pada jangka masa panjang. Sama2 kita menjaga kesihatan kita.
 
A Note : “You never know how much you really believe anything until its truth or falsehood becomes a matter of life and death to you.” - C.S. Lewis

2 comments:

syuk shusuke said...

kalau ada asma pun baik jangan bela kucing. :)

SI GADIS AYU ADRIANA said...

he... itu dah mesti..
tapi.. kucing ni comel la.. haish
geram... suka main tapak kaki die..
yg lembut2 tu..ngee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)