Followers

Monday, July 15, 2013

I Hear Your Voice LEE JONG SUK

I am KDrama addict. SO? And so.. And this newest drama make me addict, "I hear Your Voice", really surprisingly me.. I don't know, but i love this drama very much. Rite now citer nie tengah ditayangkan di Korea. Nak tak nak kena lah tunggu didonlod oleh sahabat aku "Mima".. Pengeluar citer Korea di opis aku. Kalau takde Mima, sedeynya aku.. Sayang Mima banyak2.... Hee.
 
And know what, last Friday my sis call and asked me, "Ayu ada tak citer I Hear Your Voice??".. (Ternganga jap mulut aku).. Boleh tahan kakak aku, laju jugak..hii. Memang update betol sekarang die ngan citer2 Korea nie, hii.
 
So malas aku nak citer banyak. Meyh aku tunjuk cket sinopsis dan rate drama nie sekarang. And citer nie telah dipanjangkan sehingga ke episod 18 sebab rate naik.. Haks... Suker2.. Most of all, i love Lee Jong Suk!!! Kyup Taa!!!!
 

Tuesday, July 9, 2013

SALAM RAMADHAN 1434H TAHUN 2013

Assalamualaikum w.b.t
Salam Ramadhan sahabat-sahabat sesama Muslim semua.
 
 
 Alhamdulillah syukur kerana masih dapat menyambut bulan yang ditunggu-tunggu
iaitu bulan Ramadhan.
Semoga kita semua mendapat barakah di bulan yang mulia ini.
 
Sebelum tu, marilah kita :
 
 
Disini aku ingin berkongsi cara niat puasa :
 
 
A Note : “Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven.” - Sahih Bukhari [Volume 3, Book 32, Number 226]
 

Wednesday, July 3, 2013

Taubat Seorang Hamba

“Kadangkala dibukakan kamu pintu taat tetapi tidak dibukakan pintu makbul permintaan. Kadangkala kamu terdorong ke dalam dosa itu menjadi sebab menyampaikan kamu (kepada Allah SWT). Maksiat yang melahirkan rasa hina diri (kepada Allah SWT) dan rasa berhajat kepada-Nya lebih baik daripada taat yang melahirkan rasa megah dan takbur.”
Syarah Al-Hikam
 
Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...
 
Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....


Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini...
 
by : HafizHamidun
 
 
 
A Note : “Sesungguhnya Allah membuka tangan-Nya di malam hari untuk menerima taubat orang yang melakukan dosa di siang hari dan membuka tangan-Nya di siang hari untuk menerima taubat orang yang melakukan dosa di malam hari.
Keadaan ini berlaku sehinggalah matahari terbit dari arah barat”.
(Riwayat Muslim no. 2759)

Tuesday, July 2, 2013

Alahai nak cantik

Lately ni kawan2 kat opis aku asyik bercakap pasal kecantikan..
Produk ape ko pakai? Produk ape korang makan?
Muka licin macam mana?? Jerawat? Jeragat?
Haish.. Aku pon sekali terbabit dah nak menjaga kecantikan...
Sebelum nie aku tak berapa amek kesah sangat bab2 cantik ni..
Sebab aku ni jarang mekap.. Jenis yang pakai krim jek datang kerja..
Bedak muka pon kalu hengat baru lah nak pakai..
Tapi sekarang??? Masih dengan cara yang lama..
Tapi, sekrang selalu risau bab2 kecantikan nie..
Tak kesah lah dari segi pakaian, produk kecantikan dan juga mekap..
Adoi, bangkrap lah kalu lama2 camni.. he..
Tapi.. betollah kan orang cakap.. "Wanita sanggup berhabis duit untuk cantik"...
Hahahaha... Memang terbukti...
 
Meyh aku nak story sikit produk2 yang aku pernah pakai dulu sampai lah sekarang...
 
1. Produk pertama/ first try (Since sekolah hingga zaman kolej)


Sabun Papaya
 
Safi Hijau
 
2. Second Trial (Saja nak tukar)
 
Pencuci Syahirah Pink
 

3. Latest - Set Bio-Essence (Selepas kena tegur ngan mama muka tak ada yang berubah)
 
 
Itulah produk2 yang aku pernah pakai dan tengah pakai (Bio Essence)... He
Suma produk ok..
Cuma saja nak menukar2.. Tapi depends jugak pada kulit kita ok ke tak, ngam ke tak dengan produk kita pakai tu..
So, untuk cara terbaik, korang beli dulu trial pack kalau ada..
So atleast bole tengok produk sesuai ke tak dengan kulit..
Macam aku, setakat ni alhamdulillah.. ok
Dan aku jenis cari produk yang chemical kurang..
Sebab risau jugak kulit...
 
Untuk produk Bio Essence Bird Nest, aku mengaku mahal setiap satu..
Jadi.. Cara aku beli produk nie adalah.... Setiap bulan gaji beli lah sikit2..
Ngee.. Tak mampu den nak beli sekaligus... Hahaha..
Bijak tak...
Paling best antara 6, aku suka yang no.3... Nutri-Collage... Terbaik.. he
Korang tak akan menyesal... Chewah promote! he
Korang boleh rujuk info sini : Skin Fed with Bird's Nest , Tender & Fairer
 
So, next time aku cerita sikit supplement yang aku amek untuk kulit :)
 
A Note : Beautiful is Universal...


Monday, July 1, 2013

COMEL but DANGEROUS

Hye semua.. Lamanya aku tak menatap dan menambah post baru. Don't know why but lately tangan aku macam malas stuck je nak menaip. Patot le pon kan tak de yang nak folo.. He. Salah sendiri. Ngaku... Ngeh3.
 
 
 
Ok nak tanya sapa yang suka kucing?? Binatang yang comel tu (macam atas ni). Dan juga merupakan binatang kesukaan nabi. Ok, kalu tanya aku, memang aku suka. Tapi (ada tapi lak) aku suka kucing belaan. Bukan aku tak kesian kucing terbiar, kucing2ni pon cute + comel gak. Tapi tak terjaga, aku tak bole. Hu.. Sebab.. sebab.. sebabnye aku ni sensitif. Kulit aku jenis sensitif. Bayangkan la, kulit aku kalau kena gigit nyamuk pon da mengalahkan bengkak kena gigit serangga.. Bengkak bukan main besar. Haish.. Tapi aku redha, nak buat macam mana kulit aku macam tu. He..
 
Kucing adalah binatang yang comel.. Comel sangat + manja. Setuju tak?? Dulu aku ada jugak bela kucing. Kucing biasa. Tapi kucing aku melahirkan kucing yang gebu2. Maybe bapak kucing tu kucing gebu kot. Ada warna oren, coklat, hitam dan macam2 lagi. Aku sayang sangat. Tapi itu dulu. Masa kecik2 dulu.
 
Kucing2 nie comel tapi gigitan kucing nie bahaya. Cakar kucing pon bahaya. Nak dijadikan cerita, Penolong Pegawai Tadbir (PPT) kat opis aku, merangkap ibu dan jugak kakak aku kat opis telah dimasukkan ke Hospital Serdang kerana digigit dan dicakar kucing.. Perghhh, macam hal kecik jek kena gigit dan cakar, tapi sampai masuk hospital. Ngeri sekejap aku. Masa aku tengok luka gigitan dan cakar tu kecil jek. Tapi lama2 makin besar dan bengkak. Macam bawah ni.
 

Ada jugak aku tanya dah jumpa doktor ke? Doktor cuma bagi ubat dan dia akan ke klinik untuk cuci luka. Tapi tadi bila dengan dia da masuk wad sejak ari Sabtu (29.6.2013), rupanya terok lah kan. Dah 3 ari berlalu tapi masih dalam wad. Dan kawan aku ada maklumkan jangkitan gigitan dan cakar tu dah merebak ke lengan dia sampai bahu. Banyak bunjut2 tu naik kemerah-merahan. Arghhhhh... Very dangerous to heard.
 
Jadi aku sarankan pada sesiapa yang kena gigit or kena cakar, cepat2lah ke klinik or hospital untuk enjit vaksin. Bahaya. Dan boleh beri kesan kepada otak kita. Kalau tak beri kesan untuk jangka pendek, ia akan beri kesan pada jangka masa panjang. Sama2 kita menjaga kesihatan kita.
 
A Note : “You never know how much you really believe anything until its truth or falsehood becomes a matter of life and death to you.” - C.S. Lewis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)