Followers

Thursday, February 28, 2013

Construction Again ??

Lately i've been working on construction for my blog.
 
 
I want to changed the way how my blog looks.
But i still could'nt find the best templates for my blog.
Search and change.. search again and change again.
But still i just don't like it.
And now i'm still stuck here on searching the best template for my blog.
So that, rite now my blog look plain in white colour.
Don't feel bored to blogwalk here and visit.
I will hurry searching for best template.
Just for all visitor here ok my followers.
Have a nice visit here :)
 
A Note : “They always say time changes things, but you actually have to change them yourself.” 
- Andy Warhol, The Philosophy of Andy Warhol

Wednesday, February 27, 2013

Mari Berkongsi Info

Mari kita sama-sama berkongsi info mengenai solat Dhuha dan fadhilat mengerjakannya.
 
Daripada Abu Hurairah r.a, Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:"
 
"Sesiapa yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, nescaya akan diampuni dosanya oleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan".

Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan-Nya.
Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukannya. Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”
Daripada Abu Dzar r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah masing-masing di antara kamu setiap pagi bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu. Maka tiap kali bacaan tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah. Menyuruh kebaikan adalah sedekah, mencegah keburukan juga adalah sedekah. Dan sebagai ganti daripada itu semua, cukuplah mengamalkan dua rakaat solat Dhuha.”  (HR Ahmad, Muslim dan Abu Daud).
 

Paling banyak yang dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan adalah dua rakaat.
Nabi Muhammad SAW  bersabda: “Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”  (HR Al-Hakim dan At-Tabrani).
 
WAKTU SOLAT DHUHA
Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu matahari sedang naik. Sekira cuacanya berhalangan adalah lebih mudah dengan merujuk kepada takwim waktu solat. Masanya adalah 28 minit selepas Syuruk, iaitu sekiranya waktu Syuruk 7.32 pagi dan ditambah 28 minit, maka masuknya waktu Dhuha bermula jam 8.00 pagi.
Walaupun begitu waktu paling afdal melakukan Solat Sunat Dhuha adalah anggaran matahari naik, tinggi segalah (7 hasta atau 3 meter), lebih kurang dalam pukul 9.30 pagi.
Zaid bin Arqam r.a. berkata: “Nabi SAW keluar menuju tempat Ahli Quba, di kala itu mereka sedang mengerjakan Solat Dhuha. Baginda bersabda; “Inilah solat orang-orang yang kembali kepada Allah, iaitu di waktu anak-anak unta telah bangkit kerana kepanasan waktu Dhuha.”  (HR. Ahmad, Muslim dan Tirmidzi).
 
CARA MENGERJAKAN SOLAT DHUHA

Solat ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat sehinggalah 12 rakaat, tetapi yang paling banyak dikerjakan oleh Rasulullah ialah lapan rakaat.

1. Niat.

 
2. Antara surah-surah yang dianjurkan ulama ialah:
a. Solat sunat Dhuha dua rakaat:
  1. Ayat al-Kursi 10 kali dan Al-Ikhlas 10 kali atau;
  2. As-Syams dan Ad-Dhuha; atau
  3. Al-lail dan Al-Insyirah.
b. Solat Dhuha lebih daripada 4 rakaat:
  1. Solat Pertama : As-Syams dan Ad-Dhuha; dan
  2. Solat Seterusnya : Surah al-Kafirun dan Al-Ikhlas.

3. Semasa sujud terakhir bacalah sebanyak 3 kali:




4. Selepas memberi salam, bertasbihlah sebanyak 10 kali:
 

 
5. Berdoa.
 



FADHILAT SOLAT DHUHA
Sebaik-baiknya solat Dhuha ini dikerjakan setiap hari kerana ia mempunyai banyak kelebihan dan fadhilatnya, dimana seseorang itu akan memperolehi keampunan Allah SWT, murah rezeki dan ketenangan jiwa serta kehidupan.
Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW  bersabda: “Sesiapa Yang mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah nescaya akan diampuni dosanya olleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.”

Rasulullah SAW  bersabda:  “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila  tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.” (HR At-Tabrani)
Rasulullah SAW juga bersabda dalam hadits lain dari Nuwas bin Sam’an,  “Allah berfirman: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat raka’at pada permulaan siang (Solat Dhuha), nanti pasti akan Ku cukupkan keperluanmu sampai ke petang harinya.” (HR. Haklim dan Tabrani).

Lagi info di HafizFirdaus mengenai Solat Dhuha mengikut cara Nabi shallallahu 'alaihi wasallam. Antara fadhilat lainnya adalah:

1. Ianya Amalan Berbentuk Sedekah
Bagi setiap anggota sendi serta ruas-ruas tulang perlu mengeluarkan sedekah bagi menunjukkan ketaatan kita kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Justeru itu solat Dhuha adalah amalan yang dapat menunaikan tanggungjawab tersebut. Daripada Abu Dzarr radhiallahu’ anh, daripada Nabi shallallahu‘alaihi wasallam, baginda bersabda:


يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلاَمَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ
وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنْ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ
وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى.
Maksudnya:
Bagi tiap-tiap ruas dari anggota tubuh salah seorang di antara kalian harus dikeluarkan sedekahnya setiap pagi hari. Setiap tasbih (Subhaanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (Alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (Laa Ilaaha Illallah) adalah sedekah, setiap takbir (Allahu Akbar) adalah sedekah, menyuruh untuk berbuat baik juga sedekah, dan mencegah kemungkaran juga sedekah. Dan semua itu boleh diganti dengan dua rakaat solat Dhuha. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruha, no: 720.
2. Allah Memberi Rezeki Yang Cukup Sepanjang Siang Hari
Bagi mereka yang mengerjakan solat Dhuha Allah Subhanahu wa Ta’ala sentiasa mencukupkan segala keperluan seseorang sepanjang siang hari. Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullahshallallahu ‘alaihi wasallam bersabda Allah Azza Wa Jalla berfirman:
يَا ابْنَ آدَمَ لاَ تُعْجِزْنِي مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِي أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ.
Maksudnya:
Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang. - Hadis riwayat Imam Abu Dawud dalam Sunannya, Kitab al-Sholaah, no: 1097.
3. Mendapat Pahala Sebagaimana Mengerjakan Haji Dan Umrah
Bagi mereka yang mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu tetap berada dalam masjid dengan berzikir kepada Allah dan mengerjakan solat Dhuha pada awal terbitnya matahari maka dia mendapat pahala seperti mengerjakan haji dan umrah. Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
مَنْ صَلَّى الْغَدَاةَ فِي جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللَّهَ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ
ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَانَتْ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ.
Maksudnya:
Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat maka dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala haji dan umrah. Dia berkata (Anas), Rasulullah bersabda: Yang sempurna, Yang Sempurna, Yang Sempurna. – Hadis riwayat Imam al-Tirmidzi dalam Sunannya, Kitab al-Jumu’ah, no: 535.
4. Ia Solat Bagi Orang Yang Bertaubat
Solat Dhuha adalah termasuk bagi solat untuk orang-orang yang bertaubat (Sholat Awwabin). Daripada Zaid bin Arqam bahawasanya Rasulullahshallallahu ‘alaihi wasallam keluar menuju tempat Ahli Quba’ yang ketika itu mereka sedang mengerjakan solat Dhuha. Baginda lalu bersabda:

صَلاَةُ الأَوَّابِينَ حِينَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ.
Maksudnya:
Solat Awwabin (orang-orang yang taubat) dilakukan pada saat teriknya matahari. - Hadis riwayat Imam Muslim dalam Shahihnya, Kitab Sholaatul Musaafiriin wa Qashruhaa, no: 748.

A Note : Just do our best and let Allah s.w.t take care of the rest :)..

Tuesday, February 26, 2013

Kisah Lalu : Pengalaman Kedua

Pagi-pagi nie, ngantok jer menaip.. Tapi disebabkan tertimbul idea dalam akal/benak fikiran aku, laju-laju jek menaip. Orang kata takot idea yang ada melarikan dirinya..hee. Aku ada kisah yang nk story mory kat korang.. Disebabkan lama sangat aku tak menghupdate, jom aku story bagi kat korang suma. Ini kisah lepas aku, ini pengalaman aku. Bukan yang pertama, tapi yang keduanya. Peluang tak semestinya sekali sahaja dalam hidup. Jadi mari kita rebut peluang yang ada depan kita okeh... Wah, mukaddimah tak bley blah punya. He.

Orang selalu cakap, usaha itu tangga kejaya.. Ada usaha, ada la kejayaannya.. Kadang-kadang kita tak berusaha pon berjaya, macam magik je kan..hii.. Tapi satu dalam sejuta lah kan. Mananya nak cari kejayaan kalau tak usaha.. Tapi yang bestnya, bila kita berusaha dan kita berjaya.. Rasa hati nie puas sangat.. Ye dop?? Percaya tak??? he.. Kadang-kadang banyak cara yang boleh kita guna/pakai untuk berjaya. Terpulang pada diri kita masing-masing...

Usaha jugak mesti disusuli dengan adanya rezeki.. Dan rezeki tue ada dimana-mana (Kata Mama)... Kadang-kadang kita tak sedar, macam mana kita dapat rezeki. Banyak cara Allah bagi rezeki kat kita. Kita tak nampak. Aku yakin dengan rezeki Allah. Kadang-kadang, bila kita nak suap nasi ke mulut kita pun boleh tertumpah, sebab nasi tue bukan rezeki kita. Jadi kat situ kita dah boleh nampak, kalau bukan rezeki kita, memang bukan lah.. Kunfayakun.. Kalau memang rezeki kita, mesti dapat punyelah..

Melalut pulak aku kan. Mentang-mentang idea serbu kat otak nie, memanjang jek.. Ntah pape lak..hii. Okeh, meyh aku nak cerita.. Kisah atau pengalaman kedua aku ditemuduga di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Pengalaman pertama aku adalah pada tahun 2010.. 2 tahun dah berlalu.. Cepatnye la haiiii... Sedar tak sedar, umur aku makin meningkat !!! Ahhhhhh... tidak.. banyaknya aku tak capai lagi.. Ngeri jek rasa.. Seronok + bahagia tengok kawan-kawan aku yang lain dah berjaya.. Ada kerja, ada kereta, ada umah sendiri.. dan ada jugak yang dah kawen... Aku?????? Glurpppp.. Senak plak tekak nie... Hu. Kadang-kadang sedey pada diri sendiri. Apapon, belom masa aku. Ye dop?? Tak lama lagi.. Belum rezeki.. (Huu.. sedapkan ati sendiri)..hii.. Astagfirullah.. (Istighfar banyak2 Ayu)..hii..

Keh, berbalik pada temuduga aku.. Cuak, takot, Allah saja yang tahu. Walaupun kali kedua, perasaan debar tue kompem punya akan ada. Preparation sebelum temuduga, kompem, baca habis pasal Sejarah Malaysia, korek balik nota2 lama yang berkepuk-kepuk.. Cari semua balik dan baca. Nak dijadikan cerita, beberapa hari sebelum aku temuduga, aku ditugaskan oleh bahagian aku untuk uruskan Persidangan Pengerusi-Pengerusi Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Awam ke-V.. Wah gah je kan. Sama la macam kejenya.. Gah jugak.. Banyak kot... Ahh.. Time tue memang Allah saja yang tahu hati dan kerisauan yang melanda aku. DugaanMu Ya Allah. Stress melanda diriku.. Tekanan dah jadi sahabat baik. Muka monyok.. Haha.. First dalam hidup diberi tanggungjawab besar. Macam-macam rasa ada. Temuduga aku pada 12 Januari 2013. Persidangan plak pada 15 - 17 Januari 2013.. Maw tak tergelabah aku.. Dua-dua kena capai.. Kalut kot.. Hahahaa..

Tapi i have to keep steady. Nie baru cket. Kata nak jadi pegawai. So kena la adapt in every situation. Bahagikan masa baik2, In shaa Allah ada jalan. So now, lets talk about the interview.

 
Masa : 8.00 pagi
Tarikh : 12 Januari 2013 (Sabtu)
No. Giliran : 5
Bilik Temuduga : L
Keadaan : Sejuk satu badan/Berdebar/Gelabah/Lapar/Ngantok... blablabla..

Situasi:
Ting tong.. (terpapar no. giliran aku)... Melangkah perlahan dengan sopan santunnya (tak bley blah). Tok tok (ketuk pintu).. Assalamualaikum tuan/puan. (sambil menyerahkan resume + sijil2) pada penemuduga. Seorang lelaki (L) dan seorang perempuan (P).

Penemuduga : Silakan duduk.
Aku : Santun dan ayunya aku duduk. (Sejuk lak tetiba)
Penemuduga (P) : Saya R....
Penemuduga (L) : Saya A.....
Penemuduga (P) : Sila perkenalkan diri (sambil belek-belek sijil aku).
Aku : Nama saya.. kerja.. pengalaman.. bla bla bla...
Penemuduga (P) : In english (Ceritakan apa masalah yang dihadapi oleh SPA sekarang).. Memandangkan aku kerja di SPA, die pon tanya pasal SPA.
Aku : In english (Aku cerita masalah yang dihadapi berdasarkan masalah yang dihadapi oleh bahagian aku.. nak penuhi kehendak pelanggan iaitu Kementerian/Jabatan berhubung kes-kes yang tertangguh.. bla bla bla....sambil penemuduga answer and aku jawab)... Tetiba bole la jugak nk speaking.. tunggang terbalik... belasah. He.
Penemuduga (P) : Kenapa kamu nak jadi PTD?? Pengerusi SPA ker suruh kamu apply jawatan ni?
Aku : Ini merupakan temuduga saya untuk kali kedua... bla bla.. tahun 2010.. cubaan pertama... lima kali amek exam semula.. baru lepas sampai temuduga... bla bla.. saya nak jadi PTD kerana bla bla.. nak meneruskan perkhidmatan kepada kerajaan.. bla bla...(Fuhhhh)
Penemuduga (L) : Apakah kelebihan kamu berbanding calon-calon yang lain di luar sana?
Aku : Saya... pengalaman ... bahagian pengambilan... bahagian naik pangkat dan tatatertib.. bla bla..
Penemuduga (L) : Apa beza SPA dan JPA?
Aku : SPA.. bla bla.. JPA... perlembagaan Malaysia.. (belasah habis-habisan)
Penemuduga (P) : Ni hao ma?? (memandangkan aku pernah amek mandarin.. huu.. mana nk hengat).
Aku : Hao.
Penemuduga (P) : Terima kasih dalam Jepun ape?
Aku : (-_-")... Arigatou ...
Penemuduga (P)/(L) : Cik Hidayu ada apa2 soalan?
Aku : Saya.... bla bla. Minta maaf..
 
INSIDEN NGERI
Ada satu scene yang cuak berlaku dimana hp aku time interview boleh lak mesej masok.. (Dah ar mesej dari maxis, geram, time tue la nak mesej).. Serabut benak aku time tue.. Sedangkan sebelum masuk interview aku da matikan hp aku.. Hu.. Tuhan saja yang tahu perasaanku (dah macam lagu).... Kunfayukun.. Nak jadi, jadi jugak :(..... Pilu hati, pilu sekali.. pabila maxis, nak hantar mesej, time tue jugakkkkkkk......... (x_x)

Wednesday, February 6, 2013

My Lovely Friend

I Have a lovely friend,
he’s not an ordinary friend
Long hair with brown eyes,
I’ve known him since we were kids
Yes I have a lovely friend,
more than an illusory friend
Now that we’ve grown up, Oh God, what a big surprised
 
Well, my lovely friend,
he looks calm but he’s not, oh my
While he is around,
I feel his love goes surrounding me
Tell him story,
make his smiley
Trying everything to keep him around
He reminds me, he’s too naughty
I can see, I can’t let him free
 
I’m telling the world, I’m falling in love
That makes me gleeful and fly away
Singing a song, how happy I’ll be
Closer to you and you close to me…..
 
And We dance whenever I sing this song.
 
Sweet Song by D’Cinnamons

A Note : My heart filled with love, flowing over with joy, my own little drum that I like to march by! -Gunda Fijnje-Nolan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)