Followers

Monday, May 28, 2012

Nothing to say

Soalan saya:
Andai ditakdirkan seseorang yang baik dan mampu menjaga saya dengan baik telah jatuh hati pada saya, adakah awak akan melepaskan saya kepada dia?

Jawapan kamu:
Tidak. Saya tidak akan melepaskan kamu selagi saya rasa saya mampu untuk menjaga kamu kecuali jika saya ditakdirkan menghadapi perkara seperti kehilangan kaki ataupun tangan ataupun seakan sama dengannya sehingga menyebabkan saya tidak mampu menjaga dan memberi segala yang kamu inginkan, oleh itu saya akan melepaskan kamu.

Nota: Kalau kes macam nie, jangan jatuh terlalu dalam.. bahaya dik non.. heheh.. kalau betul apa yang diucapkan, alhamdulillah..


WhatSiGadisSaid : Tiada perkataan yang mampu dilahirkan dari bibir ini. Tidak ada lagi yang mampu diungkapkan melainkan sebuah senyuman. Apa kata anda kalau ditanya macam tue??? Kompem sorang2 ayat berbunga-bunga.. hee

Wednesday, May 23, 2012

Demam datang lagi

Nak tak nak, aku kena terima.. Demam Korean Drama datang lagi. Hohho. Nak pulak Channel Astro aku dapat Channel KBS.. Wah giler ah.. Ingat tak ada dalam pakej, ye lah sebab aku langgan family package jek.. He. Bahagia rasa hidup ini. 

Ingat tak time Astro bagi free tengok semua channel sebab dapat anugerah. Aku pon apa lagi, main la tekan semua channel. Sekali terbukak channel KBS nie. Nak pula cerita dengan pelakon comel. Aku pon stay la. Hari-hari aku ikut layan cita tue. Tajuk cita tue "LOVE RAIN"... Amboi, apa lagi. Memang tak bukak channel lain lah. Hahah... Layan punya layan, masa dah time, ngee. Cukup tarikh Astro free, channel semua tak dapat dah. Kecewa jugak. Sebab tak dapat nak tengok cita tue dah.

Nak dijadikan satu hari, saja test market. Aku tekan Channel 391 (KBS).. Perghhh, sekali ada ar.. Melompat kot. Sebab termasuk dalam package family. Haha. Tergelak sendiri sebab sebelum nie tak tahu dapat channel tue.. kakakka. Buang karan toi. Ngee.

Apapon, jom layan sinopsis cerita tue...


1970's
In-Ha (Jang Keun-Suk) is a university student majoring in art. In-Ha and his friends Dong-Wook (Kim Shi-Hoo), a medical student, and Chang-Mo (Seo In-Guk), a law student, are popular at school, especially with women. In-Ha, Dong-Wook and Chang-Mo also enjoy playing the guitar and singing together.

One day, In-Ha passes female student Yoon-Hee (Yoona) on campus. It takes no more than 3 seconds for In-Ha to fall in love with Yoon-Hee. He later sees Yoon-Hee sitting on a bench, while painting. In-Ha begins to paint her portrait, but the next moment she is gone. In-Ha runs out to find her and, in his excitement, bumps into Yoon-Hee. Yoon-Hee drops what she is holding. In-Ha helps to pick her stuff up, but doesn't say anything to her. After she leaves, In-Ha discovers a small notebook that she left behind. The notebook is her diary. At night, In-Ha opens up the diary and reads a page. He learns that Yoon-Hee's parents died and she loves the American film "Love Story." He then closes shut the diary. The next day, In-Ha waits for her outside a campus building to return her diary. When he turns around and is about leave, Yoon-Hee appears and asks In-Ha if he has seen her notebook. In-Ha doesn't speak up in time and misses returning her diary. In-Ha then reads more from her diary, this time from front to back multiple times.

On a rainy day, In-Ha sees Yoon-Hee standing in front of building without an umbrella. In-Ha offers to walk her with his umbrella. As they walk together they feel a bond. A date is set to meet the following Sunday to watch the movie "Love Story".

Later, Dong-Wook takes In-Ha and Chang-Mo to a get-together at a restaurant. Dong-Wook asks In-Ha and Chang-Mo to help him get closer to Yoon-Hee. Dong-Wook met Yoon-Hee the day before and also fell in love with her. She reminds him of his late mother. Because of this, Dong-Wook had asked his friend Hye-Jung (Son Eun-Seo) to bring Yoon-Hee to the get-together at the restaurant.

Present Day
At a train station in Hokkaido, Japan, Joon (Jang Keun-Suk) and Ha-Na (Yoona) bump into each other. Ha-Na's cellphone falls into Joon's pocket without either person noticing. Joon is a photographer and a playboy. He came to Hokkaido for a photo shoot. Ha-Na is a student studying in Hokkaido and about to depart back to South Korea.

Later, Joon hears an odd cellphone ringtone. Joon then realizes that he has someone else's cellphone in his pocket. Meanwhile, Ha-Na goes to a shooting site to retrieve her cellphone, but Joon isn't there. Because of Joon's constantly changing schedule, Ha-Na's misses him three separate times. Finally, Ha-Na goes to Joon's hotel. After waiting until past midnight in the hotel lobby for Joon, Ha-Na decides to go into Joon's hotel room to retrieve her cellphone. Nobody is in the room and the door is unlocked. Ha-Na finds her cellphone, but suddenly Joon and a model walk through the door .





WhatSiGadisSaid : Sweet cita nie sebab mula-mula dieorang kaki gaduh, last-last jatuh cinta.. Nice.. Boleh pulak, parents dieorang pon pernah bercinta.. he. Jom layan, Cahnnel KBS, hari Selasa, jam 9 malam..he

Friday, May 18, 2012

BERKONGSI KEBESARAN ALLAH, SUBHANALLAHH...


Batang Pokok Yang Tumbang Lalu Membengkok Untuk Selamatkan 
Kereta Seorang Ustaz


Kisah ini mengenai seorang wali keturunan Bani Mu’awiyah yang kini hidup sebagai orang biasa, mengajar di sekolah Islam biasa di London, mengalami kejadian yang menakjubkan. 

Ustaz itu mempunyai sebuah rumah biasa, dan berkereta ke sekolah. Kereta itu pula dah tua, dan dia tak dapat beli kereta baru walaupun gajinya lebih dari cukup untuk duit muka kereta. Kereta sana murah, kan. Tapi dia kata, kekayaan yang dia ada bukan milik dia seorang. Selain keenakan kereta baru, dia letak prioriti duit itu pada tempat lain. So, dia lebihkan derma daripada tukar kereta. Tak macam orang kita, kan.

Satu hari berlaku ribut taufan di perkampungan beliau, dan sebatang pokok telah tumbang di laman depan rumahnya. Dia sangka anjung rumah dia akan rosak, apatah lagi keretanya. Namun, dalam curiosity tu, dia tetap reda kalau jadi apa-apa. Apabila dia keluar dan melihat apa yang terjadi, dia tak percaya. Anjung rumahnya tak rosak, dan keretanya seolah-olah ‘diselamatkan’ oleh malaikat.

Batang pokok itu membengkok agar tidak mengenai bahagian belakang kereta beliau. Kelihatan dalam gambar beliau cerita sepatutnya trajektori pokok itu akan hempap keretanya, dan batang pokok itu seingat dia lurus.Kalau tak silap lah, katanya. Tapi dah tumbang jadi bengkok.

 











WhatSiGadisSaid : Besarnya kuasa Allah. Peringatan kepada diri dan semua sebagai iktibar. Gunalah rezeki yang kita miliki ke jalan yang diredhoi Allah.. Subhanallah.

Wednesday, May 16, 2012

Minit Mesyuarat

"Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan".. (bukan kalau salah tolong jolokkan).. memang nak kena puk. Kawan-kawan mesti dah biasa dengan pepatah tue kan. Dan semalam jadi pada diri aku. Memang, aku budak baru belajar. Banyak benda yang aku kena belajar. Mencari ilmu itu tiada penghujungnya. Kalau boleh selagi hayat dikandung badan.

Semalam kat pejabat aku ada mesyuarat. Actually opismate aku dalam setiap mesyuarat yang dijalankan, die bertanggungjawab amek minit mesyuarat. Dan tidak semena-mena, semalam die ada kursus. Opismate aku tue datang and sampaikan mesej kat aku:

Jujun : "Yuyue, jap g Jujun ada Kursus KIK. Mintak tolong amek minit"...
Aku : (Glurp).. Errr, ok... (blur sekejap)..

Pastu Chief Clerk Mun datang kat aku pulak..

CC : "Cik Ayu, Cik Jun ada kursus jap g. En. Arif mintak Cik Ayu tolong amekkan minit"..
Aku : "Ha ada. Cik Jun ada pesan kat saya Cc."
CC : "Takpe Cik Ayu, kita amek sama-sama"
Aku : "Ha, boleh Cc. Saya pon tak pernah amek minit".. (dalam hati, CUAK)...

Memang aku gelabah abes sebab seumur hidup aku, aku tak pernah pon amek minit. Sekali hamek, nak tak nak kena belajar. Cuak jangan cakap la. Sejuk satu badan. Dalam mesyuarat, Bos pulak tanya.


Bos : "Arif, hari nie sapa amek minit???"
En.Arif : "Jun die ada kursus, jadi saya minta Ayu amekkan minit."

Bos pon pandang aku..

Bos : "Ayu, kamu belajar amek minit dan siapkan minit. Nanti cari pekeliling minit. Minit kena siap dalam masa tiga hari. Dan lepas ni saya nak semua belajar amek minit secara bergilir-gilir sebagai satu pembelajaran"...
Aku : Baik puan.. (cuak seyh).

Tapi aku gembira. Dengan cara camni, aku dapat tambah ilmi. Dari tak tahu, aku jadi tahu. Lepas nie aku kena mantapkan penulisan minit aku. Thanks pada Jujun dan En.Arif sebab minta aku amek minit. Kalau tak jadi perkara nie, sampai bila pon aku tak tahu. Dan Yaya and Liliy, tima kasih perah otak mikirkan ayat untuk saya. :)

Thursday, May 3, 2012

Hari Khamis

Kita takkan rasa takut kalau kita tak berbuat salah
Tetapi... orang yang berbuat salah akan merasa takut dan rasa bersalah..
Sama juga orang yang menipu...
Mereka akan rasa tak senang duduk, sebab telah menipu..
Am i right?...


WhatSiGadisSaid : Kadang-kadang kelakar bila tengok orang yang rasa bersalah takut dan gelabah. Adoyai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)