Followers

Tuesday, April 17, 2012

Memaafkan itu INDAH

Kata orang 'SABAR' itu separuh daripada 'IMAN'. Walau bagaimanapun, as human being, kita ada tahap-tahap kesabaran kita sendiri. Kita bukanlah Malaikat ataupun Rasullullah yang mampu memaafkan kesalahan seseorang dengan mudah. Ada manusia yang mudah memaafkan dan ada yang tidak. Terpulang kepada sifat masing-masing. Tetapi "Memaafkan itu Indah". Macam kata Cik Keet dalam post HENTIKAN - No.18. (Cik Keet, saya copy cket)..hee. Apa pendapat korang???

Macam aku, sifat lahiriah aku, dan ungkapan dalam Rahsia Bulan Kelahiran : Julai oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah iaitu:


* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

Wallahuaqlam....


Aku mengaku aku mudah memaafkan orang (bukan nak riak). Tapi susah untuk aku melupakan apa yang orang dah lakukan kat aku. Tapi aku cuba ambil inisiatif untuk tidak mencipta 'A thing' yang tak baik dalam hati dan diri aku (dalam proses belajar lagi). Bagi aku, apa yang berlaku ada hikmahnya. Siapa kita untuk melawan setiap kejadian yang berlaku. Sebab kita semua tahu, apa yang terjadi adalah kehendakNya. Oleh itu, kita hanya mampu menerima setiap kejadian itu dan menjadikan kejadian-kejadian itu dari yang Tidak Baik kepada Baik dan bagi yang Baik , eloklah dikekalkan. Wallahuaqlam...

WhatSiGadisSaid: Jadi, saat ini, minit ini, jam ini dan hari ini, marilah kita sama-sama memaafkan seseorang dengan ikhlas kerana MEMAAFKAN ITU INDAH... Even it was a simple word, but it's was the hardest word to say.. Renungkan :)

6 comments:

SumBody Me.. said...

hm...'sorry seems 2 be the hardest word' eh? he..

eh..eh..ada point '*Mudah gemuk kalau tak kawal diet.' la..hahahaha...kena hati2 ni cik ayu..

Little DaMiA.. said...

lebih baik memaafkan dr menyimpan perasaan dendam.. huahaha.. I'Allah ayu, i know ayu bukan pendendam org nya..

Aishah Jahirah said...

memaafkan dan melupakan memang tak semudah yg disangka. memaafkan tp selalunya takkan lupa....:)

SI GADIS AYU ADRIANA said...

keet : hahahha..kenyataan yg harus diterima..
pasrah..kakakaka...
xdpt den nk nolong eh ;P

SI GADIS AYU ADRIANA said...

aishah : hehehe..betol.lebey baek memaafkan wpon sukar melupakan :)

SI GADIS AYU ADRIANA said...

kak liza : he...kan..tp esau jgk...bila slalu pendam, jd hulk nanti..kikiki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)