Followers

Friday, February 24, 2012

Membawa diri - Part 1

Macam aku janjikan dalam post sebelum nie : Membawa diri, aku nak bagitaw korang semua kemana aku membawa diri. Nak kata jauh, boleh tahan la jauhnye. Tapi tak ada la sampai ke Melbourne or Perth. Dekat je, disini. Disini tue kat sini ha. Kat bawah nie, meyh kita belek sat kemana aku bawak diri. Jom. Korang scroll ke bawah okeh.

l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Ada tak nampak????? 
Tak ada?? scroll lagi yek ..
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Jumpa tak aku kat mana???
Korang nie cer tengok betol2...
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Okey2.. Jangan marah..
Scroll sikit lagi.. Boleh jumpa jap g.hee
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
Surprise2.. Hee...
l
l
=
V
Tadaaaa....

l
l
l
It's me !!

l
l
l
A new of SiGadisComot !!

l
l
l
Always be me...
I'm not going anywhere..
But i'm going to wearing hijab..
That's all...
Nothing to worry...
Me is me now..
=)


WhatSiGadisSaid : Hanya berkongsi dan bukan untuk meriak diri. Bersyukur kehadrat Ilahi keran dibuka pintu hati ini. Dan semoga hijrah ini berkekalan sehingga ke hujungnya. Amin :)

Wednesday, February 22, 2012

Membawa Diri

Alhamdulillah, dengan izin Allah, aku telah membawa diri aku. Ya Allah, besar kurniaanMu kepada diriku dan besar juga jalan yang engkau buka untuk aku tempuh. Orang cakap berhijrah itu perlu. Apa pandangan korang semua? Apa maksud hijrah? Macam pandai je kan aku nak explain, hee. Takpe2, dari sumber yang aku dapat melalui carian Google, boleh kita sama2 kongsi.Antaranya:

1. Konsep Hijrah Pada Sudut Era Globalisasi
 
Hijrah dari sudut era globalisasi, juga meliputi perubahan dan penghijrahan dari aspek-aspek fizikal, minda, sikap, hati, selain persekitaran dan pelbagai keadaan kehidupan. Dalam hal ini Allah menjelaskan sebahagian besar ungkapan reformasiNya pada Ayat 11 Surah al-Ra'd:

"Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri".

2. Konsep Hijrah Dari Aspek Masa

Hijrah amat menitikberatkan pengurusan masa supaya manusia itu tidak berada dalam kerugian, sebelum ia habis dan berakhir dengan kematian. Malahan peringatan tegar ini telah di jelaskan oleh Allah dalam firmanNya yang bermaksud:

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran". 

3. Konsep Hijrah dari segi Bahasa 

Bererti perpindahan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Dari segi sejarah, hijrah bermaksud perpindahan Nabi dan umat Islam dari kota Mekah ke Kota Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa ini telah menjadi satu titik peralihan dalam kehidupan Nabi dan juga perkembangan agama Islam itu sendiri. Penghijrahan ini dilakukan secara senyap bagi mengelakkan diketahui oleh musyirikin Mekah. Mereka berpindah dalam kumpulan yang kecil secara berperingkat-peringkat. Malah penghijrahan nabi bersama Abu Bakar ke Madinah mempunyai hikmahnya tersendiri. Mereka merupakan kumpulan akhir berhijrah bagi tujuan mengabui mata kaum musyrikin.

Dari segi istilah, perkataan hijrah berasal dari akarnya, daripada kata bahasa Arab ha-ja-ra bermaksud: berpindah dari satu tempat ke satu tempat lain atau berpindah dari satu keadaan kepada keadaan yang lebih baik. Dalam Al-Quran, di antara ayat-ayat yang mengandungi kata hijrah ialah surah al-Muddaththir, surah al-Ankabut, surah al-Muzzammil dan al-Nisa. Antara makna hijrah yang terkandung dalam ayat-ayat di atas ialah meninggalkan perbuatan dosa sebagaimana dalam Surah Al-Muddaththir ayat 5 yang bermaksud:

"Dan Segala kejahatan, maka hendaklah engkau jauhi".

Firman Allah dalam surah an-Nisa’ ayat 100 yang bermaksud:

"Dan sesiapa yang berhijrah di jalan Allah nescaya mereka mendapati di bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Sesiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya kemudian kematian menimpanya sebelum tiba ke tempat yang di tuju maka telah tetap pahala di sisi Allah dan adalah Allah s.w.t Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang". 

Melalui sebuah Hadis Nabi Muhammad s.a.w, hadith riwayat al-Bukhari, Abu Daud dan Nasai) yang bermaksud:

“ Seorang Muslim itu ialah orang yang menyelamatkan saudara Muslim yang lain daripada (kejahatan) lidah dan tangannya. Dan seorang yang berhijrah ialah sesiapa yang berhijrah daripada perkara yang ditegah oleh Allah".

Firman Allah dalam surah al-Anfal ayat 74 yang bermaksud:

"Dan mereka yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah danmereka yang memberi tempat kediaman dan pertolongan maka merekalah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka memperoleh keampunan dan kurniaan yang mulia".

Banyak info mengenai konsep hijrah sebenarnya. Untuk pengetahuan lanjut, korang bole masok web nie :KONSEP HIJRAH.

Monday, February 13, 2012

My New Friend

"Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Walk beside me and be my friend."
- Albert Camus

"It takes a long time to grow an old friend."
- by John Leonard

"Friendship is unnecessary, like philosophy, like art... It has no survival value; rather is one of those things that give value to survival."
- C. S. Lewis

"I get by with a little help from my friends."
- John Lennon

"Two may talk together under the same roof for many years, yet never really meet; and two others at first speech are old friends."
- Mary Catherwood

"Friends are the most important ingredient in this recipe of life."
- sent by Dior Yamasaki

WhatSiGadisSaid :
"No love, no friendship, can cross the path of our destiny without leaving some mark on it forever."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)