Followers

Monday, November 19, 2012

Under CONSTRUCTION

Sorry, Sorry and Sorry
This site will be under contruction !
Sorry to say that rite now i try to construct my blog

 

Note : Wait for my new image for SI GADIS COMOT !
CHOTTO MATTE NEY !! :)

Thursday, September 13, 2012

BERDEBU

Siapa suka pada habuk? siapa suka pada benda yang berdebu? Aku pon x suka.. Nanti ada yang dapat selesema sebab tak tahan pada habuk. Mula la berair hidung nie. Nak pulak bersin banyak kali sebab habuk dok serbu hidung yang comel nie, ye tak?? Tapi nampaknya aku telah mencipta debu pada blog aku sendiri.. Sarang labah2 pon da banyak sampai tak nampak apa da. He.

Lamanya lahai tak berkongsi cerita dengan kawan2 sume a.k.a followers saya. Tak tahu kenapa aku tak menulis log. Mungkin persekitaran aku sekarang tak membenarkan aku untuk menulis. Mungkin? tak jugak aku kekurangan idea. Bila nak menaip jerk, idea lari dari aku. Hehhe. Sebab tue yang paling aku rasa kuat bagi sebab2 aku tak menulis blog. Hahhaa.

Kalau dikira, ada la dalam sebulan lebey. Last aku menulis ritu dalam bulan Julai. Ish terok. Sebab tue kot follower aku tak bertambah. Hee. Asyik 314 jek. Hahhaa.. APTB kan. Hii.. So, arini aku kena promosi blog aku la kan. Aku nak kena kerap menulis balik blog macam dulu2. Tue laju jerk follower meningkat. Ni tak. Tak bertambah pon aku tengok. Sebab dieorang tak berminat ke? hmm. No komen.

Apapon aku harap lepas nie aku akan ada lebey masa untuk menaip dalam blog nie. Dan aku harap kawan2 di luar sana termasuk follower2 yang ada akan support aku :)

Friday, July 27, 2012

Update post lama : Floria ke Flora

Semua tahu kan di Putrajaya ari tu ada Festival Floria 2012.. Hari flora or hari bunga.. Ye ke?? hahhaaa. Apa-apa je lah kan. Janji ada ala flora tue. Nak dijadikan cita, MyMama come here to visit thefestival. Seronok? Memang aku seronok. Bukan sebab dapat pi festival tue, tapi seronok sebab dapat jumpa mama. He. MyAbah tak dapat datang. Alasannya : Abah nak jaga umah. Hehehe. Biasa lah orang tua. Sayang nak tinggal umah die. Ngee. Abah abah.. (Rindunya kat abah)..hu.

So, last Saturday, 7 July 2012, aku and MySis bawak MyMama g floria tue. Aku, mama, sis, abang ipar and anak sedara.. Aku tengok muka semua orang, ceria jek. Tambah2 anak sedara aku. Suka la die sebab dapat jalan. Orang baru dapat kaki. He. Die paling happy. Hihihiii. aku tak nak cita banyak, jom layan our pic ;)



Muka budak ceria .. geram!!!
Sukernye Maira :)
My Lovely
Gelak jerrrr ;p
Manje Cik Ayu
Terbaikk !!
Alamak, tak sempat bunga api keluar.. hee

WhatSiGadis : Having fun wif my mom and family.. Hilang rindu kat mama.. And dak tecik Maira... Geram!! :) 

Salam Ramadhan Al-Mubarak

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK
KEPADA SEMUA UMAT ISLAM DI ATAS MUKA BUMI ALLAH S.W.T
SEMOGA KITA DIBERI KEBERKATAN
DALAM BULAN YANG PENUH RAHMAT INI 
OLEHNYA YANG MAHA ESA
SAMA-SAMA KITA BERAMAL DALAM MENAMBAHKAN PAHALA
DENGAN MELAKUKAN AMAL MAKRUF DAN NAHI MUNGKAR

 
WhatSiGadisSaid : Walaupun dah hari ke-7, saya nak wish jugak :)

Monday, July 2, 2012

Kemaruk Habis-habisan

Adoi.. kemaruk oh kemaruk.. kemaruk cinta pon x camni.. Opsss.. Hehe.. Bukan apa, this weekend, aku marathon cerita korea. Aku dah ketinggalan.. Drama korea nie dah lama tayang.. Tapi aku baru sempak ciplak kat kawan aku. Giler ah. Atlast dapat gak tengok. Ha ape lagi. Jom kita layan sinopsis drama korean yang aku kemaruk habis nie, hee...





Title: You’re Beautiful
Also known as: You’re Handsome, It’s Handsome Boy
Genre: Romance, comedy
Director: Hong Sung Chang
Screenwriter: Hong Jung Eun & Hong Mi Ran
Episodes: 16
Broadcast Network: SBS , Wednesday & Thursday 21:55
Broadcast period: 2009-Oct-07

MAIN CAST
Jang Geun Suk as Hwang Tae Kyung
Park Shin Hye as Go Mi Nam / Go Mi Nyu
Lee Hong Ki as Kang On Yu / Jeremy
Jung Yong Hwa as Kang Shin Woo
UEE as Yoo He Yi
Bae Geu Rin as Sa Yu Ri
Kim In Kwon as Ma Hoon Yi
Jung Chan
Kim Sung Ryung
Choi Ran
Choi Soo Eun

SYNOPSIS
A story about the behind-the-scenes life of an idol group called “A.N.JELL”, their difficulties, love and career.

Tae Kyung and On Yu  and Shin Woo are in search of a new member for their idol group. However at the last minute, the member suffers an injury and his twin sister, Mi Nyu, steps in to disguise as him.

Park Shin Hye will play Go Mi Nam (male) & Go Mi Nyu (female), a pair of twins who ends up switching places when Mi Nam gets into an accident after being selected as 1 of the four members of “A.N.JELL”.

CHARACTER DESCRIPTION

Hwang Tae Kyung 

Member of the most famous Korean pop group A.N.JELL. He has genius skill in music composition and performing piano. Accordingly, his popularity is on top position in Korea.

His father, Hwang Kyung Sae, is world class music conductor. So, he is a member of noble royal family in music. There are a lot of curiosity about his real mother, but Hwang family consistently say no comments about that.

Hwang Tae Kyung looks perfect in appearance, but, he is full of defect to live in real life.  He has stomach inflammation, excessive concerns of cleanliness, night blindness, sleeplessness, sleepwalking , and various disease.

Moreover, He has many allergies, that means, if somebody want, he could be put Tae Kyung in big trouble by using only one food.

Tae Kyung has great stubbornness. He think himself a great person. he is a man of tired type to stay with. Even  he looks perfect man in appearance, but if we know his inside, he has poor wounded spirit. But, it makes us too nervous that we feel pity for his poor soul.

Go Mi Nam / Go Mi Nyu

Go Mi Nam(male) and Go Mi Nyu (female) are twin, brother and sister, they grew up together in orphanage attached to a nunnery.

Though, the older brother was chosen as member of idol group, as he couldn’t do daily activities, the younger sister took his role, as a memeber of idol group, using her brother’s name, Go Mi Nam.

Bu, Go Mi Nam, who has to live as a idol, is lack of sociality, flexibility, friendship. He is soft and pure as he lived long time staying far from real world. To say another word, in realistic, timid and a little stupid! Even, he cannot catch the sign that some other people ignore him.

His special ability is unawareness in front, mumbling himself afterwards. Look back the situation while feel sorry. Worry some bad things even before something happen.  A little bit character of bothering somebody else.

Kang Shin Woo

He has soft and handsome face like his name. but, it is only image, his reality is that he feel nothing about anything. He looks like smile to anybody, but , really, he never smile to anybody. A prince who has no heart. If we say Tae Kyung is sensitive elementary boy, Shin Woo is old man who already spent his life.

If we say Tae Kyung has sensitiveness as an artist, then Shin Woo has keenness as a businessman. He is a man of ambition who dreams entertain business rather than become an artist.


Jeremy

He is a healthy  and bright, well grown young man. He is a Korean resident in England and his father is English noble man. His father is world class photographer and his mother is a famous model. As he is optimistic and he is in the middle of member to equalize and balance other group members.

His smile is very pretty and lovely, so, even he say same stupid thing, his smile covers everything.

He has lived thinking there are only deep friendship between boys and only love between boy and girl. But his brain became mixed up as the existence of Mi Nam who is a girl as well as a boy.

Thursday, June 28, 2012

Renungan di saat dunia pancaroba


 Kalau kamu punya seorang saja yang kamu benci,
itu sudah terlalu banyak…

Kalau kamu punya sejuta orang yang kamu sayang,
itu masih terlalu sedikit…

Nikmatilah hidupmu dengan saling menyayangi dan bersangka baik dengan orang lain. Karena sesungguhnya Allah itu Ar Rahman. DIA Maha Pemurah sekalipun kepada orang yang menderhakai- Nya.

Jangan hancurkan hidupmu dengan membenci dan bersangka buruk terhadap orang lain. Karena sesungguhnya Allah itu Al Alim.
DIA Maha Mengetahui sekalipun apa yang terlintas di dalam hatimu.

Kalau kakimu sakit bersabarlah.
Karena kesakitan itu hanya berbahaya untukmu di dunia

Tapi kalau hatimu sakit segeralah sembuhkan.
Karena sakit hatimu itu bisa merusak hidupmu di dunia dan di Akhirat

Benci, sakit hati, hasad dengki, sangka buruk itu seperti api dalam sekam.
Bisa membakar seluruh hidupmu tanpa kau sedari

*Sajak gubahan Ibu Ir. Latifah Abdul Qahhar

Credit to : About Miracle

Wednesday, June 20, 2012

Syukur

Alhamdulillah..
Syukur aku ke hadrat Ilahi 
Dengan limpah yang dikurniakanNya kepada diriku..
Semoga rahmat ini berpanjangan..
Dan semoga pintu rezeki ini berkekalan..

Ya Allah.. Semoga jalanku dipermudahkan olehMu..
Untuk memperolehi pekerjaan itu..
Hanya dengan izinMu..

Amin, amin, amin Ya Rabbal Alamin..
Alhamdulillah :)

Monday, May 28, 2012

Nothing to say

Soalan saya:
Andai ditakdirkan seseorang yang baik dan mampu menjaga saya dengan baik telah jatuh hati pada saya, adakah awak akan melepaskan saya kepada dia?

Jawapan kamu:
Tidak. Saya tidak akan melepaskan kamu selagi saya rasa saya mampu untuk menjaga kamu kecuali jika saya ditakdirkan menghadapi perkara seperti kehilangan kaki ataupun tangan ataupun seakan sama dengannya sehingga menyebabkan saya tidak mampu menjaga dan memberi segala yang kamu inginkan, oleh itu saya akan melepaskan kamu.

Nota: Kalau kes macam nie, jangan jatuh terlalu dalam.. bahaya dik non.. heheh.. kalau betul apa yang diucapkan, alhamdulillah..


WhatSiGadisSaid : Tiada perkataan yang mampu dilahirkan dari bibir ini. Tidak ada lagi yang mampu diungkapkan melainkan sebuah senyuman. Apa kata anda kalau ditanya macam tue??? Kompem sorang2 ayat berbunga-bunga.. hee

Wednesday, May 23, 2012

Demam datang lagi

Nak tak nak, aku kena terima.. Demam Korean Drama datang lagi. Hohho. Nak pulak Channel Astro aku dapat Channel KBS.. Wah giler ah.. Ingat tak ada dalam pakej, ye lah sebab aku langgan family package jek.. He. Bahagia rasa hidup ini. 

Ingat tak time Astro bagi free tengok semua channel sebab dapat anugerah. Aku pon apa lagi, main la tekan semua channel. Sekali terbukak channel KBS nie. Nak pula cerita dengan pelakon comel. Aku pon stay la. Hari-hari aku ikut layan cita tue. Tajuk cita tue "LOVE RAIN"... Amboi, apa lagi. Memang tak bukak channel lain lah. Hahah... Layan punya layan, masa dah time, ngee. Cukup tarikh Astro free, channel semua tak dapat dah. Kecewa jugak. Sebab tak dapat nak tengok cita tue dah.

Nak dijadikan satu hari, saja test market. Aku tekan Channel 391 (KBS).. Perghhh, sekali ada ar.. Melompat kot. Sebab termasuk dalam package family. Haha. Tergelak sendiri sebab sebelum nie tak tahu dapat channel tue.. kakakka. Buang karan toi. Ngee.

Apapon, jom layan sinopsis cerita tue...


1970's
In-Ha (Jang Keun-Suk) is a university student majoring in art. In-Ha and his friends Dong-Wook (Kim Shi-Hoo), a medical student, and Chang-Mo (Seo In-Guk), a law student, are popular at school, especially with women. In-Ha, Dong-Wook and Chang-Mo also enjoy playing the guitar and singing together.

One day, In-Ha passes female student Yoon-Hee (Yoona) on campus. It takes no more than 3 seconds for In-Ha to fall in love with Yoon-Hee. He later sees Yoon-Hee sitting on a bench, while painting. In-Ha begins to paint her portrait, but the next moment she is gone. In-Ha runs out to find her and, in his excitement, bumps into Yoon-Hee. Yoon-Hee drops what she is holding. In-Ha helps to pick her stuff up, but doesn't say anything to her. After she leaves, In-Ha discovers a small notebook that she left behind. The notebook is her diary. At night, In-Ha opens up the diary and reads a page. He learns that Yoon-Hee's parents died and she loves the American film "Love Story." He then closes shut the diary. The next day, In-Ha waits for her outside a campus building to return her diary. When he turns around and is about leave, Yoon-Hee appears and asks In-Ha if he has seen her notebook. In-Ha doesn't speak up in time and misses returning her diary. In-Ha then reads more from her diary, this time from front to back multiple times.

On a rainy day, In-Ha sees Yoon-Hee standing in front of building without an umbrella. In-Ha offers to walk her with his umbrella. As they walk together they feel a bond. A date is set to meet the following Sunday to watch the movie "Love Story".

Later, Dong-Wook takes In-Ha and Chang-Mo to a get-together at a restaurant. Dong-Wook asks In-Ha and Chang-Mo to help him get closer to Yoon-Hee. Dong-Wook met Yoon-Hee the day before and also fell in love with her. She reminds him of his late mother. Because of this, Dong-Wook had asked his friend Hye-Jung (Son Eun-Seo) to bring Yoon-Hee to the get-together at the restaurant.

Present Day
At a train station in Hokkaido, Japan, Joon (Jang Keun-Suk) and Ha-Na (Yoona) bump into each other. Ha-Na's cellphone falls into Joon's pocket without either person noticing. Joon is a photographer and a playboy. He came to Hokkaido for a photo shoot. Ha-Na is a student studying in Hokkaido and about to depart back to South Korea.

Later, Joon hears an odd cellphone ringtone. Joon then realizes that he has someone else's cellphone in his pocket. Meanwhile, Ha-Na goes to a shooting site to retrieve her cellphone, but Joon isn't there. Because of Joon's constantly changing schedule, Ha-Na's misses him three separate times. Finally, Ha-Na goes to Joon's hotel. After waiting until past midnight in the hotel lobby for Joon, Ha-Na decides to go into Joon's hotel room to retrieve her cellphone. Nobody is in the room and the door is unlocked. Ha-Na finds her cellphone, but suddenly Joon and a model walk through the door .





WhatSiGadisSaid : Sweet cita nie sebab mula-mula dieorang kaki gaduh, last-last jatuh cinta.. Nice.. Boleh pulak, parents dieorang pon pernah bercinta.. he. Jom layan, Cahnnel KBS, hari Selasa, jam 9 malam..he

Friday, May 18, 2012

BERKONGSI KEBESARAN ALLAH, SUBHANALLAHH...


Batang Pokok Yang Tumbang Lalu Membengkok Untuk Selamatkan 
Kereta Seorang Ustaz


Kisah ini mengenai seorang wali keturunan Bani Mu’awiyah yang kini hidup sebagai orang biasa, mengajar di sekolah Islam biasa di London, mengalami kejadian yang menakjubkan. 

Ustaz itu mempunyai sebuah rumah biasa, dan berkereta ke sekolah. Kereta itu pula dah tua, dan dia tak dapat beli kereta baru walaupun gajinya lebih dari cukup untuk duit muka kereta. Kereta sana murah, kan. Tapi dia kata, kekayaan yang dia ada bukan milik dia seorang. Selain keenakan kereta baru, dia letak prioriti duit itu pada tempat lain. So, dia lebihkan derma daripada tukar kereta. Tak macam orang kita, kan.

Satu hari berlaku ribut taufan di perkampungan beliau, dan sebatang pokok telah tumbang di laman depan rumahnya. Dia sangka anjung rumah dia akan rosak, apatah lagi keretanya. Namun, dalam curiosity tu, dia tetap reda kalau jadi apa-apa. Apabila dia keluar dan melihat apa yang terjadi, dia tak percaya. Anjung rumahnya tak rosak, dan keretanya seolah-olah ‘diselamatkan’ oleh malaikat.

Batang pokok itu membengkok agar tidak mengenai bahagian belakang kereta beliau. Kelihatan dalam gambar beliau cerita sepatutnya trajektori pokok itu akan hempap keretanya, dan batang pokok itu seingat dia lurus.Kalau tak silap lah, katanya. Tapi dah tumbang jadi bengkok.

 











WhatSiGadisSaid : Besarnya kuasa Allah. Peringatan kepada diri dan semua sebagai iktibar. Gunalah rezeki yang kita miliki ke jalan yang diredhoi Allah.. Subhanallah.

Wednesday, May 16, 2012

Minit Mesyuarat

"Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan".. (bukan kalau salah tolong jolokkan).. memang nak kena puk. Kawan-kawan mesti dah biasa dengan pepatah tue kan. Dan semalam jadi pada diri aku. Memang, aku budak baru belajar. Banyak benda yang aku kena belajar. Mencari ilmu itu tiada penghujungnya. Kalau boleh selagi hayat dikandung badan.

Semalam kat pejabat aku ada mesyuarat. Actually opismate aku dalam setiap mesyuarat yang dijalankan, die bertanggungjawab amek minit mesyuarat. Dan tidak semena-mena, semalam die ada kursus. Opismate aku tue datang and sampaikan mesej kat aku:

Jujun : "Yuyue, jap g Jujun ada Kursus KIK. Mintak tolong amek minit"...
Aku : (Glurp).. Errr, ok... (blur sekejap)..

Pastu Chief Clerk Mun datang kat aku pulak..

CC : "Cik Ayu, Cik Jun ada kursus jap g. En. Arif mintak Cik Ayu tolong amekkan minit"..
Aku : "Ha ada. Cik Jun ada pesan kat saya Cc."
CC : "Takpe Cik Ayu, kita amek sama-sama"
Aku : "Ha, boleh Cc. Saya pon tak pernah amek minit".. (dalam hati, CUAK)...

Memang aku gelabah abes sebab seumur hidup aku, aku tak pernah pon amek minit. Sekali hamek, nak tak nak kena belajar. Cuak jangan cakap la. Sejuk satu badan. Dalam mesyuarat, Bos pulak tanya.


Bos : "Arif, hari nie sapa amek minit???"
En.Arif : "Jun die ada kursus, jadi saya minta Ayu amekkan minit."

Bos pon pandang aku..

Bos : "Ayu, kamu belajar amek minit dan siapkan minit. Nanti cari pekeliling minit. Minit kena siap dalam masa tiga hari. Dan lepas ni saya nak semua belajar amek minit secara bergilir-gilir sebagai satu pembelajaran"...
Aku : Baik puan.. (cuak seyh).

Tapi aku gembira. Dengan cara camni, aku dapat tambah ilmi. Dari tak tahu, aku jadi tahu. Lepas nie aku kena mantapkan penulisan minit aku. Thanks pada Jujun dan En.Arif sebab minta aku amek minit. Kalau tak jadi perkara nie, sampai bila pon aku tak tahu. Dan Yaya and Liliy, tima kasih perah otak mikirkan ayat untuk saya. :)

Thursday, May 3, 2012

Hari Khamis

Kita takkan rasa takut kalau kita tak berbuat salah
Tetapi... orang yang berbuat salah akan merasa takut dan rasa bersalah..
Sama juga orang yang menipu...
Mereka akan rasa tak senang duduk, sebab telah menipu..
Am i right?...


WhatSiGadisSaid : Kadang-kadang kelakar bila tengok orang yang rasa bersalah takut dan gelabah. Adoyai..

Monday, April 30, 2012

Kalah Gunung Everest

Pejam celik dah nak masuk bulan MEI esok. Cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar dah dekat 5 bulan jugaklah aku melaksanakan tugas baru aku. Adoi. Umur makin meningkat, berat badan pon meningkat (xde kena mengena langsung)..he. Betapa *ralitnya aku menguruskan tanggungjawab aku sebagai seorang pekerja. Bukan mendabik dada, tapi hanya ingin meluahkan rasa keletihan  yang amat sangat.


Bulan APRIL bagaikan bulan peperangan untuk aku. Fail di rak penuh menimbun. Kalah Gunung Everest. Punya nak bayangkan betapa banyaknya kerja yang aku nak kena setel. Rasa sesak dada dan senak perot. Rasa penat dan letih memikirkan fail yang ada due date (benci toi). Fail yang tertangguh dari bulan satu harus disiapkan dengan segera, sebab pegawai penyelia aku cuti bersalin, nak tak nak, nak kena siapkan jugak la kerja2 die yang tertangguh. Senang cakap, akulah orang paling sibok nak panjat Gunung Everest.. Hii.


Alhamdulillah, akhirnya aku dapat siapkan fail2 tue sebelum bulan berganjak ke bulan Mei. Rasa bahagia sebab takkan ada orang nak pertikaikan pasal fail aku menimbun, pasal fail aku tak bergerak ikot masa, pasal fail aku tak masuk mesyuarat. Kakakaka. DO I CARE ??? WHATEVER. My things is mine. And your things is yours.

Kadang-kadang aku terfikir kenapa manusia nak sibok pasal orang lain sedangkan hal sendiri pon tunggang langgang. Yer pon kita tak suka kat seseorang tue, tak perlu la nak obvious sangat tunjuk. Adoyai.. tue pon nak kena ajar. Awak ingat awak jer tak suka orang? Awak tak fikir ker yang orang pon tak suka awak. Dan yang tak boleh blah, bleh plak bermuka-muka depan kita. Baik jer kat depan kita. Belakang, I HAVE NO IDEA.. Pandai-pandai la fikir sendiri.

Istighfar panjang-panjang. Aku tak nak menambah dosa yang sedia ada. Aku pasrah dan redha kalau orang tak suka aku. Tapi aku sangat tak suka bila aku tak kacau orang, orang nak sebok pasal aku. Tak faham dan tak tercapai dek akal aku. Adoii. Apa pon tak bole lah. Hurm. Apa pon, aku maafkan kesalahan yang orang buat pada aku. Kan Memaafkan itu Indah. Yer tak??? Yang lepas jang dikenang, yang kehadapan harus difikirkan :).

Nota kaki : Ralit = Leka 

WhatSiGadisSaid : Redha itu Pasrah. Pasrah itu menyerah. :).. (Maaf kalau apa aku coretkan ternyata berlebihan. Hanya meluahkan apa yang tersemat di hati. Sakit dan rasa sebak, hanya Tuhan yang tahu)...

Tuesday, April 17, 2012

Memaafkan itu INDAH

Kata orang 'SABAR' itu separuh daripada 'IMAN'. Walau bagaimanapun, as human being, kita ada tahap-tahap kesabaran kita sendiri. Kita bukanlah Malaikat ataupun Rasullullah yang mampu memaafkan kesalahan seseorang dengan mudah. Ada manusia yang mudah memaafkan dan ada yang tidak. Terpulang kepada sifat masing-masing. Tetapi "Memaafkan itu Indah". Macam kata Cik Keet dalam post HENTIKAN - No.18. (Cik Keet, saya copy cket)..hee. Apa pendapat korang???

Macam aku, sifat lahiriah aku, dan ungkapan dalam Rahsia Bulan Kelahiran : Julai oleh Yang Berbahagia Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah iaitu:


* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
* Tidak suka benda remeh-temeh.
* Membimbing cara fizikal dan mental.
* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
* Layanan yang serupa terhadap semua orang.
* Tinggi daya simpati.
* Pemerhatian yang tajam.
* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
* Mudah dan rajin belajar.
* Suka muhasabah diri.
* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
* Suka mendiamkan diri.
* Suka duduk di rumah.
* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
* Tidak agresif kecuali terpaksa.
* Lemah dari segi kesihatan perut.
* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
* Minta disayangi.
* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
* Terlalu mengambil berat.
* Rajin dalam membuat kerja

Wallahuaqlam....


Aku mengaku aku mudah memaafkan orang (bukan nak riak). Tapi susah untuk aku melupakan apa yang orang dah lakukan kat aku. Tapi aku cuba ambil inisiatif untuk tidak mencipta 'A thing' yang tak baik dalam hati dan diri aku (dalam proses belajar lagi). Bagi aku, apa yang berlaku ada hikmahnya. Siapa kita untuk melawan setiap kejadian yang berlaku. Sebab kita semua tahu, apa yang terjadi adalah kehendakNya. Oleh itu, kita hanya mampu menerima setiap kejadian itu dan menjadikan kejadian-kejadian itu dari yang Tidak Baik kepada Baik dan bagi yang Baik , eloklah dikekalkan. Wallahuaqlam...

WhatSiGadisSaid: Jadi, saat ini, minit ini, jam ini dan hari ini, marilah kita sama-sama memaafkan seseorang dengan ikhlas kerana MEMAAFKAN ITU INDAH... Even it was a simple word, but it's was the hardest word to say.. Renungkan :)

Tuesday, April 10, 2012

Siapa dia?

Hari itu mendung.. cuaca di luar sangat gelap walaupun jam baru menunjukkan pukul 3:30 petang. Aku tengok waktu tue dah macam pukul 8:00 malam.. Hati gelisah. Macam mana nak keluar kalau keadaan di luar makin teruk.  Hati membeku. Aku kena sampai di tempat tue pukul 7:00 petang. Kalau tak, habislah. Penuh. No more place for you to stand. Erghh. 

Dalam hati dah merungut,'Kompem penuh'.. Janji tetap janji, aku bersiap.. Sementara menunggu Noni datang amek, aku mohon dalam hati supaya hujan akan reda. Kilat bagai, kecut jugak perut nak kuar. Dum dum bunyi kilat (bukan bunyi mercun eh).

Pon pon, kawan aku da sampai. Adoii. Hujan still tak berhenti. Aku kena redah jugak la. Kang membebel pulak Si Noni. Aku cakap suruh gerak lewat, tapi die cakap nak berdiri depan2 tengok persembahan mamat tue. Alaaa. Nak buat camna. Aku da janji. Sabar je la. Orang kalau da kemaruk, macam nie lah jadinya.

Sampai jek kat sana, orang punya la sesak. Macam2 bau ada. Serabut aku. Nak himpit2 pulak. Pintu belum buka. Naseb la. Kalau tak, pedih jugak telinga aku nie nak dengar minah sorang nie merungut. Ishish. Ditolaknya habis orang untuk terus ke hadapan pintu masuk. Tak padan dengan badan kecik. Hahaha. Noni, noni. 

Bila buka jek pintu masok, noni terus serbu. Jangan kata la, memang habis tolak menolak. Macam sardin mampat jek. Kalau budak sekolah pon pandai beratur. Nie budak2 dah tua. geram pulak aku. Noni dah ke depan. Aku terlepas tangan die... Noni! Noni!. Aku cuak. Gila ramai dalam nie. Dah la noni kecik. Adoii. Satu hal pulak nak cari die.

Bersambung ....

Tuesday, April 3, 2012

A thousand years

Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave 
How can I love?
When I'm afraid
To fall
But watching you stand alone 
All of my doubt
Suddenly goes away somehow
One step closer

(Chorus) 
I have died everyday
Waiting for you
Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a 
Thousand more
 
Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything
Take away
What's standing in front of me?
Every breath,
Every hour has come to this

One step closer

(Chorus) 
I have died everyday
Waiting for you
Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more
And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

One step closer
One step closer

(Chorus)

 
WhatSiGadisSaid : I have fall for this song.. heart beat fastest than ever.. love the lyrics so... will i be like her waiting him for a thousand years.. until Syurga Jannah? Wonder and wonder.. not wonder pets okeh :) .. Doa is a key of Muslim. So, doa as all you can. To my future, i wish that i have a hearts waiting for your love till the ends. Until that day come.. <3 (jiwang la plak..adehhh)

Friday, March 30, 2012

HikmahNya

Masa tak mengizinkan... bukan terlupa, bukan bajet sibuk, tapi realitinya memang teramat sibuk... keluar masuk kertas kerja, dah biasa sekarang buat aku... kalau dulu, terkejar jugak.. ada satu masa tue sampai gelabah kalau kertas kerja tak siap.. tapi, pengalaman mengajar kita. betul tak??? Jadi, korang jangan stop follow blog Si Gadis Comot.. Amboi... Ayat tak leh blah kan... Rasa macam nak ketuk pon ada, hahaha.. Bukan apa, aku akan usahakan diri aku dan luangkan masa untuk post entry2 baru. Pasni korang boleh la singgah2 selalu kat blog budak pemalu ni.. kakakaka (pemalu la sangat, nak muntah rasa).. hee.

Actually banyak benda berlaku kat aku since that day.. A day aku mula pegang tanggungjawab baru. Kehidupan aku tak macam dulu da.. Dulu boleh nak cuti or MC. Kadang2 bila saat badan liat malas nak keja, automatik amek cuti. Giler jek dulu. Tapi sekarang padan muka aku. Nak cuti pon fikir sepuloh kali. Sebab kesannya, akan kena diri sendiri. Hahha. Kalau tak kerja, gaji tak ada. Hmm. Bukan aku nak merungut, malah aku bersyukur. Sebab aku percaya, setiap keadaan yang berlaku dalam perjalanan hidup aku, Allah s.w.t dah susun semuanya. Aku salah seorang hambanya, ibarat patung yang menceritakan semula kejadian2 itu. Dan yang penting, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Pepatah nie tak pernah lekang dari hidup manusia. Kan? 


Nak tak nak, kita manusia kena lalui hidup nie dengan tabah. Aku pon sama. Sebab aku percaya, walaupon kerja aku hanya kerja kontrak, gaji hari, InsyaAllah, bila sampai masa aku, bila Allah dah cakap kerja itu kerja aku, aku akan dapat kerja tetap. Yakin itu perlu. Sebab kalau kita tak yakinkan diri kita, sapa lagi nak yakinkan. (Ayat sedapkan diri macam nie la).. he.. Apapon, hidup perlu diteruskan. Enjoy our day till the end. Ada masalah, selesaikan seboleh mungkin. Setiap masalah juga ada penyelesaiannya.

WhatSiGadisSaid : Saat meniap nie, hati tengah kecewa sebab tadi g kat Tailor, tutup lak.. adoi, jauh okeh! Sabar Ayu, sabar. Ada hikmah.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)