Followers

Friday, April 15, 2011

Cara bagi SALAM

Perkataan "SALAM" ?? Apakah maksudnya?? Aku post entry nie sekadar berkongsi ilmu yang diforwardkan teman. InsyaAllah. Sama2 kita mengambil iktibar.

Siapa yang menggunakan perkataan "SALAM"? apakah maksud disebaliknya?
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)". Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)

Oleh itu adalah baik gunakan, ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH... Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain. Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam. Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz "Assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu "Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh". Ringkasnya, baginda SAW akan memberi salam dengan ucapan - "Assalamualaikum" dan...Jawab salam - "Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh".

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat. Jawab salam yang betul ialah ;"WAALAI KUMUS SALAM"dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;"WAALAI KUM SALAM" Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam, ASSALAMUALAIKUM saya pada ASHREE ye"......contoh lerr... Dan bukannya berkata : "Kirim salam kat ASHREE yer". Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti " Ko tolong kirim salam maut kat dia yer". Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan! Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan "Assalamualaikum" itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" yang membawa maksud sama dengan "Assalamualaikum".

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform "A'kum" dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani. Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan "Assalamualaikum". Jangan guna "A'kum" keranan "A'kum" bermaksud "Binatang" dalam bahasa Yahudi. Jangan guna "Semekom" kerana "Semekom"bermaksud "Celaka Kamu". Gunakan perkataan" As Salam" sebagai singkatan bagi"Assalammualaikum."

Tolong sampaikan atau forwardkan mesej ini kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya.

WhatSiGadisSaid : Aku pon da mula guna As salam. Sama2 kita manfaatkannya.

8 comments:

Maya Mayana said...

emm adik ni newbie kan...entry adik okay dh cuma jgn byk sgt tulisan warna-warni utk mesra pembaca...kdg2 ada yg rabun2 sikit...hehe..btw nice info kay...

SumBody Me.. said...

ada baca jugak info ni...kt fesbuk rasanya..skang dh stat guna as-slmor bg slm penuh..he

SI GADIS AYU ADRIANA said...

kak maya : ehehee..yup,i'm still new..byk g nk blaja..thanx for advice akak..t sy gunakan utk entry akan dtg ..:)

SI GADIS AYU ADRIANA said...

keet : heheh.. ha ah..skg da bg as salam..x bg salam da..hhuu

.:pUbLiC_eNeMy:. said...

thx for sharing such a good info..
i always using 'salam' instead of assalamualaikum as i'm lazy to type 'assalamualaikum'..huhuhu..

SI GADIS AYU ADRIANA said...

nah..it's fine..me too..
usually i used "salam"
but after get da info, i change it to "as salam"..:)

cik maz said...

mekasih atas semua info ni..(^_^)

SI GADIS AYU ADRIANA said...

cik maz : sama2 :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)