Followers

Tuesday, March 22, 2011

Zaoshang hao!!! Ni ho!!

Ni men, zaoshang hao (Kamu semua, selamat pagi).
Ni chifan le ma? (Kamu da makan kah?). Wo you chi le. (Saya sudah makan).
Ni chi shenma? (Kamu makan apa?). Wo you chi mian bao. (Saya makan roti).
Ni he shenma? (Kamu minum apa?). Wo you he kafei + shui. (Saya minum kopi + air mineral).

Good morning everyone! hee.. amacam lesson hari nie? hee. Aku cuba nak mempraktikkan apa yang aku belajar masa kursus hari tue. Sebab aku takot nanti aku lupa. Huks. Macam membazir jer. Da belajar2, tak praktik, lupa. Dulu amek mandarin pon belajar main2. So, bila ada kursus nie, otak aku cuba refresh apa yang aku penah belajar. Aku tak nak ulang benda yang penah jadi dulu. Bukan menyesal or apa. Cuma aku fikir rugi jer kalau tak guna ilmu yang ada. Betol tak? Korang nak belajar ngan aku tak? hee.


Sama lah jugak macam bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris aku kalau korang nak tahu, hancus lebus. Huu. SPM ritu pon cukup2 makan jer. But today, my english is better than that day (SPM). Why? Coz time study kat "U" dulu, lecturer memang suka guna bahasa BI. Nak jawab paper pon kena dalam BI. Nak tak nak, memang kena jugak la mempraktikkannya in my day life . Tapi.... Not overall better. Huu. Should practice more. Tunggang terbalik jugak la kalau aku nak speaking nih!.. Choi ya.. But PRACTICE MAKE PERFECT rite?? Hee. Thats why i try to learn mandarin and try to practik in my day life. So, help me friends. T bole kita speak2 BI and mandarin. Hee. Amacam? Agree tak? Hee.

WhatSiGadisSaid : Sory la kalau apa yang aku post in mandarin korang tak suka. Bukan nak membangga diri yang aku nie belajar mandarin ke hapa. Tak de niat. Aku cuba mempraktikkan apa yang aku belajar dalam rutin harian aku. Huu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)