Followers

Wednesday, March 16, 2011

Kursus Pertuturan Bahasa Mandarin (Asas) - Hari pertama

Hari nie sanyue shiliu hao (Mac 16), kat opis aku ada wat kursus Bahasa Mandarin. Actually kursus nie diberi keutamaan kepada warga SPA yang akan berlepas ke Beijing untuk lawatan pada hujung bulan nie. Aku ngan kawan aku, nard hanya menjadi ahli tempelan, menyibuk jer untuk kursus nie. Nyebok jer kan. Ye lah, da orang offer aku, free lak, kompem aku pon nak. Dapat ilmu tue. Mana la taw satu hari nanti aku nak pi haneymoon ker kat area belah sana, kan senang. Da ada ilmu bahasa Mandarin. Hee. (Berangan nak kena lebey).

Kursus nie ada 3 hari. From today to Xingqiwu (Friday). Memerah otak jugak la untuk mengingat dan membaca bahasa nie. Terbelit2 lidah aku. Lenguh okey lidah nie. Hee. Nak di informkan pada korang semua, dulu time blaja aku ada jugak amek Kelas Mandarin. Tapi aku tak blaja betol2. Terok kan. Buang masa jer bila fikir balek. Rugi okeyh! Kalau la aku belajar betol2.... kompem habis Cina2 kat luar kalah ngan aku. (pasan tak hengat).. Tapi menyesal pon da tak guna. Aku cuma ingat sikit2 jer apa yang aku belajar. cara sebutan tue pon okey la, bole la.

Untuk kursus hari nie, kami belajar banyak benda. Tapi untuk yang asas sahaja. Antaranya :

1. Fonetik Bahasa Mandarin (suku kata) - shengmu/ suku kata awal, yunmu/ suku kata akhir, shengdiao/ nada, qingsheng/ nada neutral, biandiao/ modifikasi nada),
2. Ungkapan harian (Richang Yongyu) - Bab 1/Di-yi ke dan Bab 2/Di-er ke : kewen/ text, Zhuanyou Mingchi/ nama khas, buchong shengchi/ tambahan perkataan, juxing/stryktur ayat
3. Angka (shuzi)
4. Tarikh (riqi) - Tahun/ Nian, Bulan/ Yue, minggu/ Xingqi, Haribulan/ hao/ Ri
5. Masa (shijian)

Pengenalan diri esok lak. So aku sambong esok untuk hari kedua.. Zaijian..qing mentian

4 comments:

Mas said...

pasni bole ajar kak mas pulak yee..

SumBody Me.. said...

wahhh...lepas ni terer lam nyanyi lagu 'NI HAO MA' kumpulan khlifah kan?heheheh..

SI GADIS AYU ADRIANA said...

kak mas : hao..hee

SI GADIS AYU ADRIANA said...

keet : tui..wo hen hao..hee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)