Followers

Monday, February 14, 2011

Pertarungan Si Gebu Ummaira

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya Si Gebu Ummaira telah selamat lahir ke dunia. Penuh dugaan yang di hadapi oleh si cilik untuk keluar dari perot mamanya. Bukan sehari mahupon dua hari, tapi lebih dari itu. Nak dijadikan ceritera oleh Tok Mama Ummaira (My Mama), ada one day tue die tengok Si Mama Ummaira nie, apa laa yang basah pada kain batik die. Terlintas di hati dan bertanya, "Adeq, apa yang basah kat kain tue? Adeq kencing ker?".. Dan Si Mama Ummaira nie pantas menjawab, "Tak taw mama, dari pagi tadi dok basah"... Tok Mama Ummaira nie pelik dan bertanya lagi "Dari pagi tadi? Awat tak cakap kat mama, tue air ketuban la sayang oi".. Dua2 panik. Tok Mama Ummaira pon calling calling Si Papa Ummaira dan segera membawa Si Mama Ummaira ke hospital secepat yang mungkin.

Setelah sampai di hospital, Si Mama Ummaira di bawa ke ruang bersalin. Kira da kes emergency la nie. Laluan untuk Si Gebu Ummaira baru terbuka 2cm. Jadi disebabkan dah lama air ketuban pecah, doktor telah mengambil keputusan untuk menginduce Si Mama Ummaira. Actually kalau induce nie, daripada apa yang saya dengar dari orang yang mengalaminya, cakap benda nie saket. Enjit ubat untuk mempercepatkan pembukaan ruang laluan kepada si baby untuk keluar. Memang kompem lepas induce, jap je terbuka. Tapi tahan la saket. Bagi my sis, Si Mama Ummaira, lain pulak cerita dan pengalaman yang dilaluinya. Pelik sekejap. My Mama story pada saya, doktor induce my sis. And what happen to my sis was miracle. I think. Coz she takes 2 days untuk buka kepada 3cm. Pelik tak pada you all? Kalau nak ekotkan pengalaman orang yang pernah bersalin before nie, lain. Nak buat macam mana. Naseb badan Si Gebu Ummaira. Orang suruh die keluar ikut pintu tapi die nak keluar ekot tingkap. Hee.

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Setelah sarat mengandung, membawa Si Cilik Ummaira di dalam perot berjalan ke merata dan seluruh pelusuk kota, menjamu Si Gebu Ummaira makanan yang enak2, akhirnya Si Gebu Ummaira telah selamat dilahirkan dengan wajah yang sangat comel + gebu. Alhamdulillah juga, walaupon terpaksa melakukan pembedahan untuk menyelamatkan Si Gebu Ummaira, akhirnya saket itu berakhir dengan senyuman. Walaupon "Penantian itu suatu penyeksaan", tapi permata dari syurga ini telah selamat berada di hadapan matanya, disisinya dan di pelukannya setelah bertarung dengan maut sewaktu menjalani pembedahan. Amin kerana kedua2nya selamat.

Saya sangat teruja melihat Si Gebu Ummaira. Saya sangat geram kerana die sangat comel. Bukan saya jer, papa die, mama die, tok abah die, tok mama die, uncle and auntie die malahan sepupu die pon. Siap cocok pp die yang sangat tombam itu. Dan hari ini, setelah dua hari meninggalkan Si Silik Ummaira, saya semakin rindu kat die. Wuuaaa. Masa kat rumah, bangun pagi jer tengok die. Nak mandikan die, saya yang angkat die. Die nak minum air manis, saya buatkan. Die berak, saya tolong siapkan (tapi saya tak lapkan). Nak tido pon kena cubit and cium pp die. And now i really miss her. Huu. Bila ntah saya dapat jumpa. Nanti balek da besar sikit. Huu. Okey laa.

p/s : Ini story dari Tok Mama Ummaira. Copy and past jer. Saya tak de di tempat kejadian. Hee. Miss her lots.


Quotes of the story :
Within each of us is a light, awake, and encoded in the fibers of our existence. Divine ecstasy is the totality of this marvellous creation experienced in the hearts of humanity - Tony Samara

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)