Followers

Monday, February 28, 2011

INFO : KERANA SEKUPANG






WhatSiGadisSaid : Credit to kak lieza yang hantar email nie. And credit for I LOVE ISLAM.

Pemain Bola Jaring Tarik Rambut

Semalam, 27 Februari 2011 (Ahad), Puspanita Cawangan Kecil telah mengadakan pertandingan Bola Jaring antara bahagian-bahagian SPA. Bahagian kami, Pengambilan (PG) turut terlibat dalam menjayakan pertandingan ini. Bagi pertandingan ini, setiap team dibahagikan kepada dua kumpulan, A dan B. 3 team untuk kumpulan A dan 3 team untuk kumpulan B. Jadi terdapat 6 team untuk pertandingan ini.

Team kami berada di bawah kumpulan A. Alhamdulillah, setelah berhempas pulas melawan bahagian Perkhidmatan (PK) dan bahagian Pengurusan Maklumat (PM), team kami telah berjaya menjadi johan bagi kumpulan A dan serta merta telah berjaya masuk ke peringkat separuh akhir. Johan kumpulan A akan bertemu naib johan kumpulan B sebelum ke peringkat akhir. Team kami telah bertemu dengan team bahagian Campuran (Campuran bahagian Peperiksaan (PE), bahagian Naik Pangkat dan Tatatertib (NPT), bahagian Urusetia Mesyuarat (UM) ) dan sekali lagi, team kami telah berjaya memenanginya dan masuk ke peringkat akhir.

Diperingkat akhir, kami sekali lagi bertemu dengan team bahagian PK. Tapi before final, ada pobs sikit. Ada gadoh2 antara team nie. Bukan apa, they are not fair with our team. Biasala kan. Adat di dunia, orang boleh lakukan apa sahaja untuk beroleh kemenangan. Hanya kerana nak menang, dieorang gunakan strategi tak best untuk kalahkan team kami. Dieorang nak GA (Goal Attack) team kami ditukarkan dengan alasan awex nie pernah bermain untuk team SPA. Walhal team dieorang pon ada 2 player yang memang bermain untuk SPA dan untuk game JPM. Tapi tak de lak dieorang nak isukan. Memang bengang habis kitaorang. Ikut hati team kami da tak nak main. Tapi kami tetap beralah. Profesional. Yang tak boleh nak tahan tue, kenapa dieorang boleh dan kami tak boleh? Aku as a kapten pon berang jugak. Kalau dieorang profesional, isu nie takkan dibangkitkan. Tapi bila fikir balek, dieorang da kalah masa first game ngan team kami. So, i think dieorang takot kalah lagi sekali. Haks, nak wat camana, team PG HEBAT! (dengan gaya sekali okeyh).

Anyway, congrats to my team. Korang memang the best lah! Even suma bukan pandai main pon. Atleast kita menang bermaruah walaupon hanya menang naib johan. Pada pemain saya yang tak bermain untuk game nie, sorry sangat. Next time jangan tak nak masok lak team eh. Hee. Apapon, moral support korang amat bermakna untuk team kita. Bersemangat kami time game bila dengar sorakan korang yang ala2 pom pom girl (cuma tak de bulu2 sambil menari jer). Hee. Memang memori the best untuk diri saya. Japgi kita buka hamper makan. hahaha.


Notes : Apa yang aku tak leh lupa untuk last day punya game

1. Aku ditolak habis-habisan oleh GK (Goal Keeper) team Campuran. Agak berang sampai da kuar suara jantan sekejap. Plus, kaki sampai lebam akibat diasak.
2. Kami dapat 2nd places. Menang bermaruah okek.
3. Budak2 team aku da bengang dan ada yang tak nak main time final. Comel plak bila dieorang merajuk. Hee.
4. Aku bengang bila aku tak leyh nak shoot ball. Sengal tol. Rugi okek. Sorry kawan2. Aku menghampakan korang.
5. Reff pon da kenal aku. Siap time main sebut nama aku. Jumpa kat toilet pon tanya aku ok ke tak. Hee. Malu den.
6. Team kami memang best la. Coach ramai. Moral support ramai. SUB pon turun padang. Hee.
7. My Kanda pon turun bagi support. Hee. Thanx dear.

WhatSiGadisSaid : Congrats to my team. Team the best! Also thanx to our coach - Umi, Nard, Amy, Miza. Ramai kan coach team kami. Team lain sorang ja. Hahahah. Dan peringatan untuk diri dan semua player - jangan stress lagi okeyh..kita the best (pasan sekejap)..hee.

QuotesOfTheDay :
"Your I CAN is more important than your IQ" - Robin Sharma

Friday, February 25, 2011

Nanges puas-puas

Apa yang aku dapat gambarkan perasaan aku pagi nie adalah DUKA, HAMPA, KECEWA, SEDEY yang teramat sangat, tak mampu aku ungkapkan dengan kata2, hampir tak terkeluar sepatah kata dari mulut cumel aku. Aku frust habes. Tak mampu aku nak cakap apa lagi. Aku kehilangan jam tangan kesayangan aku buat kali ke2. Beli dengan hasil titik peluh aku sendiri. Sedey sangat. Tak tahu nak cakap ape lagi (nanges puas2).

HILANG DI TANDAS

ROSAK AKIBAT KEMALANGAN

 
WhatSiGadisSaid : Nak nanges malu sebab takot orang opis nampak.. Huu

QuotesOfTheDay :
"Tak tahu nak cakap pe. Otak celaru"

Wednesday, February 23, 2011

Thanx YuyuZalaikha

Bebapa ari nie aku sepi. Sepi tanpa entry2 yang tak best best. No idea. And actually aku sepikan diri untuk mencari idea yang lebey baek untuk menghasilkan entry2 yang baek untuk tatapan pembaca blog aku. Aku kering banyak idea untuk menarik pembaca2 mentelaah blog aku.

Dalam pada aku mencari idea2 nie, aku pon mensearch di Google, jaringan terhebat pada masa kini buat aku. Sebab aku kalau nak cari maklumat apa2, kompem aku search guna Google. Kadang2 nak translate pon aku guna translation dari Google. Hahah. Teman2 aku pon, kalau aku tanya dieorang (bila dieorang tak tahu nak jawab), last2 dieorang cakap search jer kat Google. Err, ok.. Hampes toi. Haks. Tapi memang Google nie pemberi maklumat yang hebat untuk aku. Yang penting korang taip jer apa korang nak. And in a second, maklumat di hujung jari anda.

Dalam cari2/search aku terjumpa beberapa blog yang menarik. So aku pon godek2 la blog dieorang. Memang teruja and aku terfikir, how come dieorang boleh menulis entry2 dengan sungguh menarik. AKU TERUJA untuk menulis macam dieorang. Try search lagi mana taw ada tips2 baek untuk dijadikan panduan. Tup tap tup tap, tadaa... Aku jumpa satu blog nie. TIPS MEMBERI KEPUASAN MEMBACA KEPADA PEMBACA . So, aku try baca and cuba dapatkan ilham. Thanx to this blog owner, YuyuZalaikha. Even i dun know you how much others, but you have help me with the tips. Aku akan try belajar like beginner blogger dan cuba menghasilkan entry2 yang menarik untuk semua pembaca. Thanx.


QuotesOfTheDay :
"We are all full of weakness and errors; let us mutually pardon each other our follies" - Voltaire

Friday, February 18, 2011

DRUG ADDICT

Ada sesiapa kat luar sana yang boleh tolong aku? Aku tak tahu nak buat macam mana lagi. Da lama aku cuba nak berhenti. But i still can't. Sehari tak dapat, mesti tak senang hidup. Macam mana? Apa aku kena buat untuk stop dari amek benda nie? Aku confused. Runsing. Ramai da tegur. Tak elok kalau berterusan macam nie. Nanti boleh membahayakan kesihatan. Teman aku dulu pon penah cakap, it's not good for you if you take and take it. You should stop it or kurangkan pengambilan benda tue. Dulu aku tak pernah amek benda nie. Bila amek aku pening kepala dan migrain. But after that time (study), aku cuba amek sikit2. Alasan supaya aku dapat tahan mata nie daripada tertutup. Kalau tak amek, mesti aku tido. Huu. So sekarang aku addicted to this kind of things. Someone please help me. I really wanna stop from take the things. Or maybe aku cuba kurangkan from day to day. Huu.

Aku cuba tahan diri tak amek untuk sehari. Tapi keesokkannya aku amek double. Err, sama la jugak kan. Wuaa. Apakah cara terbaik untuk aku berhenti dari amek kafein @ nescafe? Somebody help me please!

Ini minuman breakfast setiap pagi

Nie time berjalan, kalau ngantok, mesti amek 1 tin

Sedap sedap

WhatSiGadisSaid : I really really really wanna stop ! Help me. Any advice?huu

QuotesOfTheDay :
"If my life is going to mean anything, I have to live it myself. I have to... find the courage on my own" - Rick Riordan

Thursday, February 17, 2011

PC Baru??

Haks... Pagi2 sekarang hati berbunga nak pergi opis. Sebabnyer........ Haks, aku da dapat PC baru. Wah wah wah. Hp brand lagi plus flat screen.. Ngeh3. So, pasni tak de alasan la tak boleh nak siapkan kerja. Anyway, hati paling berbunga sebab..... Aku boleh on9 dengan gumbira plus bole post entry dengan sesuka hati dan dengan lajunya. Hahahahah..(Gelak jahat jap)... Ish ish ish. Tak bagus nie. Jap jap. Aku da lupa diri sekejap. Astagfirullahalazim. Mengucap banyak2. Huu. Taknak banyak cakap, nie die PC baru aku.




WhatSiGadisSaid : So, pasni tak yah nak monteng kijo lagi..hee.. HAPPY MODE :)

QuotesOfTheDay :
"Do what you can, with what you have, where you are" - Theodore Roosevelt

Wednesday, February 16, 2011

Telur Setengah Masak

Sebelum saya post apa2 untuk entry kali nie, sorry untuk apa2 PERUBAHAN yang akan dilakukan didalam post pada masa masa akan datang. Sebab saya masih mencari KESERASIAN.

                         ********************************

Okeyh. Berbalik pada tajuk kita hari nie. Actually story nie da lapuk. Tapi nak post jugak. Sebab rasa nak kongsi ngan korang semua. Hee. Tragedi nie berlaku time balek raya cina hari tue. Excited punya pasal nak makan telur.

Nak dijadikan cerita, selepas bangun tido satu pagi tue akibat dikejutkan oleh anak sedara aku "kimy" (apa punya mamachik da, bangun tido pon anak sedara yang kejutkan..hee), teros rasa nak makan... Err, aku da basuh muka eh. Sekali keinginan untuk makan telur setengah masak membuak2. Ni kes anak sedara la nie. Die punya breakfast pagi tue. So, apalagi. "Mama, ayu nak makan telur cam kimy gak!"..hee. Pergi dapur, amek telur 1 biji x 2 = 2 biji, amek air panas taruk dalam cawan tin sama telur, tutup. Tunggu dalam 15 minit. Ha da ciap. Amek pinggan, letak roti 1 keping x 2 = 2 keping. Taruk kicap sikit. (macam chef lak) Tadaaa.... Da ciap.

Amacam, terliur tak?????

Tapi sebelum ciapnyer telur seperti diatas, satu tragedi tragis berlaku. Huks. Time aku nak amek pinggan untuk letak roti and telur, sekali pinggan yang aku pegang tue jatuh sama sekali atas kaki aku. Pinggan kaca tue pon pecah dan aku terdiam. Sekali pandang kaki, darah da menitis atas lantai. Untuk gadis yang penakot bila tengok darah, pe lagi. Menangis laa.. (Anak sedara pon peli mamachik nangis) Huwuaaa. Saket okeyh! Isi kakiku terkoyak sampai nampak isi puteh yang kat dalam tue.. Huks. Saket, saket. My Mama beleter pon da sayup2 dengar. Yang aku tahu kaki aku darah. Serpihan kaca tue terkena kedua2 belah ibu jari kaki aku. Huu. So, calar di kakiku ini bertambah la lagi. Adoyaii.. Luka yang lama tak hilang, tambah lak luka baru. Haissshhh.

Luka selepas dicuci

Luka selepas letak air gamat

WhatSiGadisSaid : Moral of the story, sabar tue separuh daripada iman. Dan buatlah sesuatu kerja dengan penuh tertib. Tambah anak2 dara dirumah. Janganlah menambah luka sedia ada, nanti bertambah kurang la wang hantaran. Kuikui.

Quotes of the day :
"It's not enough to hear or think about the truth, we must experience it for ourselves if we are to truly know it" - Eliza Mada Dalian

Monday, February 14, 2011

Hari Kaseh Sayang + Maulidur Rasul

Happy loving day pada non-muslims yang sambot. Orang Islam are avoided untuk sambot okek.

Dan SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL pada esok hari kepada muslim di luar sana. Hayatilah hari esok dengan berselawat dan berzikir keatas nabi kita. Semoga kita sentiasa dirahmati selalu. Amin.

Tu jer. Time kaseh.

Quotes of the day :
"Life is short and we never have enough time for the hearts of those who travel the way with us. So, be swift to love! Make haste to be kind" - Henri Frederic Amiel 

Gaya Baby Ummaira

BABY UMMAIRA DENGAN RAMBUTNYA




BABY UMMAIRA DENGAN KEPALA BOTAKNYA




p/s : Ada lagi banyak picture. Next time saya upload lagi. Sebab downloader wat hal lak. Korang pasan tak?? Semua picture baby, tido jer.. ngeh3.. Memang kuat tido tol baby Ummaira. Hee. Tapi senang nak cukur rambut die, senyap jer. Time sunat baru dengar suara nangis. Hee.

Pertarungan Si Gebu Ummaira

Alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya Si Gebu Ummaira telah selamat lahir ke dunia. Penuh dugaan yang di hadapi oleh si cilik untuk keluar dari perot mamanya. Bukan sehari mahupon dua hari, tapi lebih dari itu. Nak dijadikan ceritera oleh Tok Mama Ummaira (My Mama), ada one day tue die tengok Si Mama Ummaira nie, apa laa yang basah pada kain batik die. Terlintas di hati dan bertanya, "Adeq, apa yang basah kat kain tue? Adeq kencing ker?".. Dan Si Mama Ummaira nie pantas menjawab, "Tak taw mama, dari pagi tadi dok basah"... Tok Mama Ummaira nie pelik dan bertanya lagi "Dari pagi tadi? Awat tak cakap kat mama, tue air ketuban la sayang oi".. Dua2 panik. Tok Mama Ummaira pon calling calling Si Papa Ummaira dan segera membawa Si Mama Ummaira ke hospital secepat yang mungkin.

Setelah sampai di hospital, Si Mama Ummaira di bawa ke ruang bersalin. Kira da kes emergency la nie. Laluan untuk Si Gebu Ummaira baru terbuka 2cm. Jadi disebabkan dah lama air ketuban pecah, doktor telah mengambil keputusan untuk menginduce Si Mama Ummaira. Actually kalau induce nie, daripada apa yang saya dengar dari orang yang mengalaminya, cakap benda nie saket. Enjit ubat untuk mempercepatkan pembukaan ruang laluan kepada si baby untuk keluar. Memang kompem lepas induce, jap je terbuka. Tapi tahan la saket. Bagi my sis, Si Mama Ummaira, lain pulak cerita dan pengalaman yang dilaluinya. Pelik sekejap. My Mama story pada saya, doktor induce my sis. And what happen to my sis was miracle. I think. Coz she takes 2 days untuk buka kepada 3cm. Pelik tak pada you all? Kalau nak ekotkan pengalaman orang yang pernah bersalin before nie, lain. Nak buat macam mana. Naseb badan Si Gebu Ummaira. Orang suruh die keluar ikut pintu tapi die nak keluar ekot tingkap. Hee.

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Setelah sarat mengandung, membawa Si Cilik Ummaira di dalam perot berjalan ke merata dan seluruh pelusuk kota, menjamu Si Gebu Ummaira makanan yang enak2, akhirnya Si Gebu Ummaira telah selamat dilahirkan dengan wajah yang sangat comel + gebu. Alhamdulillah juga, walaupon terpaksa melakukan pembedahan untuk menyelamatkan Si Gebu Ummaira, akhirnya saket itu berakhir dengan senyuman. Walaupon "Penantian itu suatu penyeksaan", tapi permata dari syurga ini telah selamat berada di hadapan matanya, disisinya dan di pelukannya setelah bertarung dengan maut sewaktu menjalani pembedahan. Amin kerana kedua2nya selamat.

Saya sangat teruja melihat Si Gebu Ummaira. Saya sangat geram kerana die sangat comel. Bukan saya jer, papa die, mama die, tok abah die, tok mama die, uncle and auntie die malahan sepupu die pon. Siap cocok pp die yang sangat tombam itu. Dan hari ini, setelah dua hari meninggalkan Si Silik Ummaira, saya semakin rindu kat die. Wuuaaa. Masa kat rumah, bangun pagi jer tengok die. Nak mandikan die, saya yang angkat die. Die nak minum air manis, saya buatkan. Die berak, saya tolong siapkan (tapi saya tak lapkan). Nak tido pon kena cubit and cium pp die. And now i really miss her. Huu. Bila ntah saya dapat jumpa. Nanti balek da besar sikit. Huu. Okey laa.

p/s : Ini story dari Tok Mama Ummaira. Copy and past jer. Saya tak de di tempat kejadian. Hee. Miss her lots.


Quotes of the story :
Within each of us is a light, awake, and encoded in the fibers of our existence. Divine ecstasy is the totality of this marvellous creation experienced in the hearts of humanity - Tony Samara

Friday, February 11, 2011

Kenapa dengan BLOG SAYA???

KENAPA DENGAN BLOG SAYA???
KENAPA BLOG SAYA TAK BOLEH UPLOAD PICTURE???
NOT FOR THE FIRST TIME...
INI KALI KEDUA...
SANGAT TAK BEST BILA POST NEW ENTRY WITHOUT PICTURE...
VERY SAD...
HUUUUUU.....

=(

Wednesday, February 9, 2011

Chocolate oh Chocolate

Hello everyone.. who loves to eat chocolate? Kepada sesiapa yang sangat berminat dengan coklat dan suka eat coklat, come here. I'm just helping my friends here, advertise their chocolate reservation. So pada sesiapa yang berminat dan nak buat tempahan boleh la contact them by this link :

1. Mayumi'z Chocolate

2. Chocolate Bite's

Macam2 jenis style coklat anda boleh tempah. Tak kesah la untuk majlis pertunangan, perkahwinan, hari lahir and macam2 special day yang lain lagi.

Visit their blog okeyh! Macam2 ada.

Tuesday, February 8, 2011

Hampes kempes

Wah wah wah.. berbunga hati ini selepas pulang dari kampong.. kenapa? sebab saya sangat hepy lor. Many happen things. And rite now i don't know which one i should story first. Ngee. (macam banyak ngat)..hee. Tapi untuk pembaca blog saya di luar sana, istimewa untuk tatapan anda pembaca setia blogcomotmomot.blogspot, saya dengan ini akan memuatkan day by day when i was there at my hometown, Penang. Haks. Konon. Eceh.

For the first entry, meyh sini meyh. Saya nak cita pasal tajuk entry saya kali nie.Apa yang hampes kempes? What is that? what the meaning? Huks. Sangat cedey okeyh dan sangat kelakar. Apenye? Masa sampai kampong saya ritu, ada la about 9 to 10 p.m. Bila da sampai Penang, first thing i did was me and my Sis Wiena p pekena nasi kandaq. Huh, ngidam + kempunan la plak my sis nie. Sanggup berlapar hanya kerana nak makan nasi kandaq. Simpan perot okeyh. Tak nak makan apa2 since kami bertolak from KL. heheh. Sengai pon ada. Tapi nak buat macam mana, let her be. Bila da kenyang, kami gerak balek Telok Bahang. Ada la dalam jam 11p.m.

Bila da penat2 ditambah pula dengan perot yang kekenyangan disebabkan oleh sepinggan nasi kandaq, memang masyuk nak bantai tido. Hee. Macam mana la tak kena ayat best nie "badan besar pon nak makan daging lagi" oleh someone yang i tak kenal. Very harsh okeyh.. Zuppp, touching sekejap. Whatever. Ok stop, kembali pada cita asal. Soalan pertama yang diajukan oleh Sis Wanie ialah "Ayu, naper rambut macam tue? Kering? Beralun? Rosak ke?" ... (senyap).. Disampuk pulak oleh Sis Wiena "Ha ah la. Rosak ka? Ang tak p wat rambut ka?.. (Hurmmm..mengeluh).. Okeyh2.. "Ye ar, rambut baru da naik. Wuaa. Awat? serabai ka?"...Huu. Sob sob.

Macam nie ke serabai?? or..

Like this? Am my hair that messy??

Huu.. AM I? Huwuaaa. I ask my My Kanda too. Is it my hair too messy? "B, rambut sayang serabai sangat eh?".. Tawu tak pe My Kanda jawab, very understanding sangat.. "Ha ah. Serabai la."..Errr..wuaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Sengai. Okeyh2. Sekarang memang ngah kopak poket. Tunggu nanti poket kepok, saya pergi buat rambut. Da promise ngan my friend. Tak pun bawak My Kanda suruh die tunggu. Heheh. (kematu ponggong). Hampesssss.

p/s : Wait for my new hair.. Can't wait.

Quotes of the day :
"Just living is not enough. One must have sunshine, freedom, and a little flower - Hans Christian Andersen"

Wednesday, February 2, 2011

Happy Chinese New Year

Gong Xi Fa Cai.. Wo shi Ayu.. Wo...Err lupa da.. Hee..Selamat Tahun Baru Cina to all Chinese yang sambut. Saya juga sambut. Tapi dalam erti kata lain sambut dengan balik kampong. Yuppi.. As Ms.Keet said "sudah dekat 2 purnama die tak balek", same goes to me. Miss my family a lots. And now my family bertambah lagi satu orang ahli. My sis (Sis Siti/ Kak chik) alhamdulillah telah selamat melahirkan baby girl die dengan berat 3.7kg. Ahaks, very tombam like her mother when die sedang mengandung. That baby diberi nama "Nur Ummaira Syamimi Binti Hafidzal". But poor to my sis, first baby da kena operate. Baby tue tak nak keluar even da induce. 2 hari tunggu terbuka, tapi hanya 3cm. So, doc ask my mama that they should operated her to save the baby and the mummy. Alhamdulillah semuanya selamat. Tapi my sis kena amek masa yang agak lama untuk bolehkan die mengandung lagi. Hmmm. But it's fine when everything is safe. And for now, saya sangat teruja untuk melihat that baby. Count and count and today i will be going home to meet her. Sangat geram die punya pp like donut2 and i want to gigit2 it.. Hee. Cik Ayu belikan hadiah untuk Ummaira jugak. Hee. Same with Cik Nona. Raya sakan la Ummaira nanti dapat hadiah dari aunty2 die eh. Hee.

BABY UMMAIRA

Quotes of the day :
Love is always open arms. If you close your arms about love you will find that you are left holding only yourself. Leo Buscaglia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)