Followers

Monday, September 20, 2010

Erti kejujuran

Salam 11 Syawal untuk semua..Pejam celik pejam celik rupa2nya da hari ke11 kita beraya..Sekejapnya masa berlalu.. Kita makin tua, makin dewasa dan makin banyak cabaran yang dilalui dalam kehidupan seharian kita. Masa makin pendek. Seharian kita, banyak perkara yang kita lakukan samada sedar ataupon tak. Banyak kebaikan mahupon kesilapan. Sekarang bukan pasal apa, tapi pasal erti kejujuran.

Saat aku nak tulis entry nie, kepala aku ligat berfikir pasal kejujuran. Apa makna kejujuran pada korang semua? Hampa jujur tak dalam hidup korang hari2? Kepala aku nie tak stop fikir.. hee. Bukan apa.. Dunia kita sekarang da masuk dunia global.. So, kalau bole apa kita buat semua nak global.. Kejujuran nie kira dianggap da lapuk.. Mungkin.. Sapa tahu. Tapi pada aku, kejujuran nie sangat penting. Aku pon tak tahu kenapa. Atlast punya tak benti fikir, aku tahu kenapa. Maybe sebab aku nie tak pandai nak menipu. So, jawapan pada orang macam aku adalah kejujuran (jujur ke????hee). Semua benda aku nak kalau bole aku wat ngan jujur. Tapi kadang2 kantoi gak menipu. Tipu sunat. Macam P.Ramlee cakap.heheh.. Contoh macam bulan posa, aku period tp selamba wat macam posa. Hee.Ngee.
Kawan2 aku selalu cakap aku nie lurus bendul. Kadang2 aku iyakan sebab betol jugak. Hee. So, kalau hampa tipu aku pon aku tak sedar. Actually kalu kita jujur sangat pon payah jugak kan. Lagi senang orang nak jatuhkan kita. Lagi senang orang nak kondemkan orang macam kita yang lurus nie. So, aku ada gak ingatkan diri aku, jangan laa terlalu jujur and jangan laa plak terlalu tak jujur.. No good.Aku kadang pikir banyak kali kalau aku tipu orang.. Hahahaa... Aku rasa diri nie jahat sangat kalau tipu and pastu tue macam cacing kepanasan jek sebab hati tak tenteram..hee. Tue yang last2 aku jujur..Sampai orang panggil aku budak lurus..Ish ish ish.

Aku ingat lagi kawan aku masa study dulu pesan.. "Ang nie tak payah la jujur ngat ngan boyfren ang.. Tipu la cket.. Bukan apa, ang tengok ang jujur ngat sampai die cari orang len sebab ang wat jahat, ang cakap kat die..boyfren ang saket ati"..hmmm.. Betol ke?? KOrang setuju ker macam tue? Cuba bagitaw mai sat kat aku. Sebab aku jujur ngat ker sampai die cari pompuan lain? Aku pon tak tahu. No great answer for that. Tapi bila berpisah aku tahu aku ada wat silap and mungkin kami tak dak jodoh. Tapi bukan sebab aku jujur ngat..Tapi semua tue da berlalu. Dan aku still berpegang pada perkara yang mana jujur tue penting dalam kehidupan kita. Yang penting kita tahu bila kita nak jujur and bila tak. Untuk aku, biar la berterus terang tue saket daripada hampa kena tipu.. 2x ganda saket okeyh. Cukup aku da rasa.

P/s : Pandai2 la korang nak atur cara hidup korang..apa yang korang wat, akan ada balasan. If korang tipu, balasannya tipu.. Sama jek. Cepat mahupon lambat. So, think before you did!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Categories

addict (2) artist (1) blogger (1) bulan mulia (1) buzzer beat (1) cinta seorang anak (2) comel (2) contest (3) curly (1) diet (1) doa (4) family (2) feeling (2) follower (1) friend (3) future (2) Giveaway (1) hampeh (2) happy (15) happy birthday (2) hari raya (2) hen hao (1) hijrah (2) Ilham (1) In love (2) info (2) Islam (2) jalan cari makan (1) jepun (1) joy (1) Kafein (1) kakoi (1) kawaii (1) korean drama (4) life (2) lirik (3) makeover (1) movie (5) murah rezeki (1) new year (1) nice blog (1) pan asian (1) peminat (1) pilu (2) Puasa Sunat (1) rejab (1) renungan (10) sad (4) saket (1) sayang (1) sebak (4) segmen (2) segmen santai (1) sengal (4) stylo (1) suka (3) sunsilk (1) surprise (2) syukur (1) tak nak gemuk (2) temuduga (1) terjah blogger (1) teruja (1) wajah (1) wavy (1) xiexie (1) yamapi (2)